Web Analytics
Katedrala Notr Dam, heroina dela ceremonije otvaranja OI u Parizu - BetaRS

Katedrala Notr Dam, heroina dela ceremonije otvaranja OI u Parizu

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 26.07.2024 | access_time 21:20
Katedrala Notr Dam, heroina dela ceremonije otvaranja OI u Parizu
Pariska katedrala Notr Dam, koju je 2019. godine razorio ogroman požar, večeras je bila heroina dela svečanosti otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu.

Umetnici u građevinskim odelima plesali su, držeći se za skele katedrale koja bi trebalo da ponovo otvori svoja vrata 8. decembra posle velikih radova na obnovi i restauraciji umetničkih dela.

Na obali Sene, mostovima i na krovovima obližnjih zgrada, održan je spektakl nekoliko stotina baletana i pariskih vatrogasaca.

Međutim, u jednom trenutku na vrhu katedrale i njenog najvišeg tornja u obliku strele, videla se jedna grbava silueta, koja podseća na Kvazimoda, lika romana "Bogorodična crkva u Parizu" slavnog Viktora Igoa (Victor Hugo).

Notr Dam, dragulj gotske arhitekture, za Francuze nije samo svetski poznata srednjovekovna katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovekovečili književnici, i deo je istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili (Maurice de Sully), a završena je skoro dva veka kasnije 1345. godine.

Teme