Web Analytics
Italijanska premijerka doputovala u zvaničnu posetu Kini - BetaRS

Italijanska premijerka doputovala u zvaničnu posetu Kini

Svet | Izvor: Beta-AFP | 27.07.2024 | access_time 13:05
Italijanska premijerka doputovala u zvaničnu posetu Kini
Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) doputovala je danas u svoju prvu zvaničnu posetu Kini da bi podstakla ekonomske odnose i razgovarala o i ratu u Ukrajini, preneli su kineski državni mediji.

Objavljeno je da bi Meloni koja ostaje do srede, trebalo da u Pekingu razgovara s predsednikom Kine Sijem Đinpingom i s premijerom Li Ćijangom o "glavnim međunarodnim pitanjima, počev od rata u Ukrajini", a posetiće i Šangaj, kinesku ekonomsku prestonicu.

Italija se prošle godine povukla iz međunarodnog sporazuma s Kinom "Pojas i put", pošto je prethodno kao jedina iz Grupe sedam naprednih demokratija sveta i EU (G7) učestvovala u tom ogromnom programu Pekinga za investicije u infrastrukturu u Aziji i Evropi.

Pre dolaska na vlast, Đorđa Meloni je govorila da je "ozbiljna greška" pridružavanje tom programu, kamenu-temeljcu ambicije predsednika Si Đinpinga da poveća uticaj Kine u svetu.

Neobavezujući memorandum Rima i Pekinga o razumevanju uključivao je široku saradnju u oblasti logistike, infrastrukture, finansija i životne sredine. Ali navodni nedostatak transparentnosti izazvao je sumnju među saveznicima Italije.

Od tada, italijanska vlada pokušava da popravi veze sa Kinom, ključnim trgovinskim partnerom.

"Naši odnosi sa Kinom su pozitivni, čak i ako smo konkurenti i ako se naši stavovi o određenim pitanjima razlikuju", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani u aprilu, dodavši da povlačenje Rima iz projekta "Pojas i put" "nije čin neprijateljstva prema Kini".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika