Web Analytics
Vang Ji: Samit Istočne Azije treba da shvati pravi pravac, zaštiti međunarodnu pravdu - BetaRS

Vang Ji: Samit Istočne Azije treba da shvati pravi pravac, zaštiti međunarodnu pravdu

Svet | 29.07.2024 | access_time 09:15
Vang Ji: Samit Istočne Azije treba da shvati pravi pravac, zaštiti međunarodnu pravdu
Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) da trenutna međunarodna situacija svedoči promenama i haosu, a žarišta se zagrevaju i teško ih je rešiti.

''ASEAN bi trebalo da shvati pravi pravac, unapredi jedinstvo i saradnju, promoviše dugoročni regionalni mir i prosperitet i zaštiti međunarodnu pravdu", rekao je Vang u obraćanju na 14. sastanku ministara spoljnih poslova 28. jula.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Vang je napomenuo da je u tom cilju Kina iznela četiri predloga.

Prvo je, prema njegovim rečima, da sve strane treba da održavaju otvorenu i inkluzivnu regionalnu arhitekturu jer je regionalna arhitektura predvođena ASEAN-om važna osnova za održavanje regionalnog mira i stabilnosti i sve strane treba da ulože više resursa u saradnju sa ovom "velikom porodicom".

Drugo, sve strane treba da se pridržavaju regionalnih pravila koja su i same priznale.

Treće, sve strane treba da rade zajedno rade na jačanju novog zamaha povezivanja.

Četvrto, sve strane treba da zajedno podstiču efikasnost ASEAN-a, ukazao je.

Vang je oštro opovrgao takozvanu zabrinutost pojedinih zemalja o stabilnosti Tajvanskog moreuza, istakavši da je tajvansko pitanje 100 odsto unutrašnja stvar Kine.

Vang je takođe izneo stav Kine o Južnom kineskom moru.

''U cilju očuvanja susedstva i regionalne saradnje, Kina je potpisala Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru sa zemljama ASEAN-a i dosledno je i efikasno sprovodi. Kina insistira na pravilnom upravljanju razlikama kroz dijalog i konsultacije sa uključenim stranama", rekao je Vang.

Vang je rekao da Kina i zemlje ASEAN-a napreduju u pregovorima o Kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru, aktivno sprovode pomorsku praktičnu saradnju i zajednički čuvaju mir i stabilnost u Južnom kineskom moru.

Odgovarajući na ponavljanje takozvane arbitraže u Južnom kineskom moru od strane nekih zemalja, Vang je istakao da je arbitražni sud odlučivao van svoje jurisdikcije i doneo nelegitimnu presudu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika