Web Analytics
Protest sindikata GSP zbog otkaza kolegi posle govora na javnom skupu - BetaRS

Protest sindikata GSP zbog otkaza kolegi posle govora na javnom skupu

Društvo | 29.07.2024 | access_time 14:00
Protest sindikata GSP zbog otkaza kolegi posle govora na javnom skupu
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predstavnici nekoliko sindikata zaposlenih u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) protestovali su danas ispred sedišta GSP u Beogradu zbog otkaza koji je predsednik sindikata "Pravda" Zoran Stefanović dobio posle nedavnog "govora na javnom skupu" ispred Skupštine grada.

Stefanović je na protestu rekao da je jedini razlog što je "nakon više od 20 godina odgovornog i časnog rada kao vozača autobusa" prošle nedelje dobio otkaz po hitnom postupku, to što je govorio na javnom skupu radeći u interesu zaposlenih u GSP-u.

"Nisam dobio otkaz zbog toga što sam napravio propuste u radu. Nisam dobio otkaz ni zbog toga što sam nešto ukrao i naštetio preduzeću, niti zato što sam primao platu, a nisam se pojavljivao na poslu. Otkaz sam dobio samo zbog toga što sam radio u interesu GSP-a i zaposlenih u njemu, ali nekome je to očigledno smetalo", rekao je Stefanović novinarima.

On je kazao da je tim advokata pripremio potreban materijal kojim će dokazati da je nezakonito dobio otkaz.

"Vršilac dužnosti direktora GSP-a Zoran Šarac ne bi smeo da donese ovakvu odluku, a da nije dobio direktivu iz kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića", ocenio je Stefanović.

Predsednik sindikata "Centar" u GSP Ivan Banković naveo je da je uloga sindikata da ukazuju na probleme koji su u javnom interesu i osudio "odmazdu i nezakoniti otkaz" Stefanoviću.

"GSP je najveće preduzeće u Beogradu koje finansiraju njegovi građani. Osuđujem odmazdu i nezakoniti otkaz prema Zoranu Stefanoviću samo zato što je imao hrabrosti da ukaže na loše odluke rukovodstva GSP-a i potencijalne koruptivne poslove", rekao je Banković.

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović ocenio je da je nedopustivo da rukovodstvo Grada i javnih komunalnih preduzeća "guši rad stručnih organizacija i sindikata, koji kritički nastupaju u javnom interesu".

"Tragikomično je da Zoranu Stefanoviću uručuje otkaz Zoran Šarac, koji je sam u nezakonitom v.d. statusu već godinu dana. Zahtevam da se omogući slobodan rad sindikata u komunalnom sistemu Beograda, ali i da se momentalno raspišu konkursi za direktore svih JKP u Beogradu, što je osnovna zakonska obaveza", rekao je Jovanović.

Teme