Web Analytics
Beograd u pokretu: Glavnom gradu je hitno potrebna zgrada opere - BetaRS

Beograd u pokretu: Glavnom gradu je hitno potrebna zgrada opere

Kultura | 30.07.2024 | access_time 10:10
Beograd u pokretu: Glavnom gradu je hitno potrebna zgrada opere
Foto: Beta/Ana Slović
Udruženje građana "Beograd u pokretu" ukazalo je danas da je glavnom gradu Srbije "hitno potrebna zgrada opere", kao i da to nije samo investicija u umetnost, već i u budućnost kulturnog centra zemlje i regiona. 

"Grad sa bogatom kulturnom istorijom kao što je Beograd zaslužuje da ima kuću opere koja može da ugosti vrhunske umetnike i produkcije. Trenutni uslovi za operne predstave nisu adekvatni za nivo kvaliteta koji želimo da pružimo našim građanima i gostima", naveo je u pisanoj izjavi predstavnik tog udruženja Ivan Komarica.

On je ocenio da, kao kulturni centar Srbije i regiona, Beograd zaslužuje reprezentativni prostor koji će biti posvećen operi i baletu, umetničkim formama koje su značajne za kulturno nasleđe i identitet društva.

"Beograd je još od 19. veka bio dom bogate muzičke i scenske tradicije, počevši od osnivanja Narodnog pozorišta 1868. godine. Kroz decenije, operne predstave su bile deo života Beograđana, ali je nedostatak specijalizovanog prostora često ograničavao kvalitet produkcije i iskustvo publike", ukazuje se u saopštenju.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama