Web Analytics
Poslanici nastavili sednicu, na početku pitanja - BetaRS

Poslanici nastavili sednicu, na početku pitanja

Politika | 30.07.2024 | access_time 10:50
Poslanici nastavili sednicu, na početku pitanja
Foto: Skupština Srbije/Peđa Vučković

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu, a na početku su poslanici iskoristili svoje pravo da utorkom od nadležnih zatraže objašnjenja ili obaveštenja.Poslanik Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović pitao je ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića koliko je građana bilo juče na ulicama Srbije ne protestima protiv Rio Tinta, koliko u Šapcu, koliko u Kraljevu i kakva ja procena za dalje, koliko će ljudi izaći da "kaže ne".

Jovanović je pitao predsednicu Skupštine Anu Brnabić čija je tzv. "Jovankina vila" u kojoj ona živi, a izgubila je status rezidencije, odnosno ko plaća račune za tu vilu.

Predsedavajuća Marina Raguš obavestila je poslanike da je nakon premijera Miloša Vučevića i ministar Goran Vesić pozitivan na korona virus i da je povodom toga bilo neprimerenih reakcija i govora mržnje, pa je zamolila sve poslanike da takav govor osude.

Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije pitala je ministra građevinarstva Vesića, kada će početi radovi na rekonstrukciji saobraćajnica i mostova u Kraljevu, koje je pretprelo velike štete od poplava.

Poslanik koalicije NADA Ljubinko Đurković pitao je ministra odbrane zašto predsedniku države još nije predstavljen model obaveznog služenja vojnog roka, iako je to više puta najavljeno, te zašto je prekinuta dodela boračkih spomenica borcima i invalidima rata, započeta prošle godine.

Nenad Mitrović iz Demokratske stranke podsetio je da je rok za predlaganje kandidata za savet REM-a 4. avgust, pa je pitao Odbor za kulturu i informisanje kada će početi taj proces.

Ministra zdravlja pitao je zašto su klima uređaji postavljeni samo na četvrtom spratu beogradskog porodilišta Narodni front.

Rastislav Dinić iz Zeleno levog fronta tražio je da Vlada objavi sve ugovore sa firmom Vansi jer smatra da problemi koji su nastali u poslovanju aerodroma, pokazuju matricu ponašanja vlasti koja štiti strane investitore na račun građana.

Uroš Đokić iz Narodnog pokreta Srbija pitao je zašto nisu počeli radovi na tunelu ispod Kadinjače, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2022. godine izjavio da će se loš put između Bajine Bašte i Užica rešiti tim tunelom "za samo dve godine".

Poslanik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić pitao je ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović zašto EPS ne odgovara na pitanja o aktuelnom stanju u elektroenergetskom sektoru, koliki je gubitak, koliko je bilo zastoja i kolika je mesečna naknada članova Nadzornog odbora

Poslanik SNS Živan Bajić tražio je uporednu analizu koliko se ulaže u izgradnju puteva u okruženju i koliko košta kilometar autoputa u kojoj državi.

On je pohvalio izgradnju autoputa do Šapca i celokupnu politiku Srpske napredne stranke, a vladu je pitao i kada će započeti javnu raspravu o projektu iskopavanja litijuma koji takođe smatra velikom šansom za Srbiju.

Nakon poslaničkih pitanja poslanici su nastavili raspravu o amandmanima na predlog zakona o povećanju takse za javne servise RTS i RTV.

Teme