Web Analytics
Opozicija protiv takse za RTS, ministar Starović takođe nezadovoljan programom - BetaRS

Opozicija protiv takse za RTS, ministar Starović takođe nezadovoljan programom

Politika | 30.07.2024 | access_time 12:35
Opozicija protiv takse za RTS, ministar Starović takođe nezadovoljan programom
Foto: Skupština Srbije/Peđa Vučković
Poslanici opozicije u Skupštini Srbije i danas su ponovili da Radio televizija Srbij (RTS) ne zaslužuje ime javnog servisa, da služi kao propagandno glasilo vlasti i da ne treba povećavati pretplatu. 

Poslanik Zeleno levog fronta Radomir Lazović rekao je da pretplatu ne treba povećavati jer RTS krši pravo na istinito informisanje, Zakon o javnim servisima, Pravilnik o zaštiti ljudskih prava, a na sve to neumereno reklamira kladionice.

"Imali smo skoro Evropsko prvenstvo u fudbalu, bilo je 2,4 do 2,6 miliona gledalaca,  od toga 11 posto maloletnih. Mi direktno plaćamo RTS da širi poroke koji stavljaju mlade u rizik. Ako plaćamo pretplatu, da li mora i kockarnica da se reklamira", pitao je Lazović.

Dalibor Jekić iz Stranke slobode i pravde rekao je da logo RTS treba promeniti u logo SNS, jer služi samo za zaštitu vlasti.

"Da je Javni servis pravi, videli bismo protest u Aranđelovcu gde su građani rekli ne litijumu, videli bismo da je bila krađa izbora, da postoje problemi sa vodosnabdevanjem, da se država zadužuje", rekao je Jekić 

Vladimir Đorđević iz koalicije NADA takođe se izjasnio protiv "muka" koji građani dobijaju sa RTS-a i dodao da je "RTS pravo da ne znate ništa".

Dodao je da je televizijama RTS i Radio televiziji Vojvodine možda potreban novac da snime neki edukativan sadržaj o pogodnostima kopanja litijuma.

Branko Lukić iz poslaničke grupe "Mi snaga naroda" rekao je da te stranke uopšte nema na RTS-u, da je to glasilo vladajuće partije i ne bavi se ključnim temama kao što je na primer masovan egzodus Srba sa Kosova. 

Milica Marušić Jablanović rekla je da će i Ekološki ustanak glasati protiv jer je program RTS-a neobjektivan i poriče odgovornost ljudi na vlasti, a njime se podstiče se cenzura i auticenzura.

Ministar za  rad Nemanja Starović rekao je da je taksa potrebna kako bi se isključio uticaj vlasti.

Kazao je da bi programom RTS-a pre svih trebalo da budu nezadovoljni članovi vlade i SNS-a, ali da "RTS i RTV svoju uređivačku politiku utvrđuju na nezavisan način i da vlada ni poslanici ne mogu da utiči na to".

Teme