Web Analytics
Kina odlikovala astronaute misije Šendžou-17 - BetaRS

Kina odlikovala astronaute misije Šendžou-17

Svet | 30.07.2024 | access_time 14:20
Kina odlikovala astronaute misije Šendžou-17
Foto: Xinhua/Li Zhipeng
Trojica astronauta iz posade Šendžou-17 misije sa ljudskom posadom nagrađeni su 26. jula medaljama za doprinos kineskim svemirskim poduhvatima.

Tang Hongbo je odlikovan medaljom za aero-svemirska dostignuća drugog reda, dok su Tang Šengđie i Điang Sinlin dobili medalje trećeg reda i počasnu titulu "herojski astronauti".

Kako prenosi Sinhua, nagrade su im dodelili Centralni komitet Komunističke partije Kine, Državno veće i Centralna vojna komisija.

Misija je bila drugo putovanje komandanta posade Tang Hongboa na svemirsku stanicu. Na nedavno održanoj konferenciji za novinare rekao je da se oseća počašćenim što je bio svedok i učesnik izvanrednog napretka kineskih misija sa ljudskom posadom u svemiru.

Tang Šengđie, najmlađi astronaut koji je ušao u kinesku svemirsku stanicu, proslavio je svoj 34. rođendan tokom svog prvog svemirskog leta.

Điang je bio glavni operater za aktivnosti van letelice i uspešno je završio zadatak.

Kina je lansirala svemirski brod Šendžou-17 sa ljudskom posadom 26. oktobra 2023. Trojica astronauta vratili su se na Zemlju 30. aprila ove godine nakon što su proveli rekordnih 187 dana u orbiti, čime su nadmašili trajanje prethodnih posada.

Tokom misije, trojica astronauta su obavila dve aktivnosti van letelice i otprilike 100 svemirskih eksperimenata i testova u orbiti.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena