Web Analytics
Mladenovac i Kosjerić protiv kopanja litijuma, građani skandirali 'Rio Tinto, marš iz Srbije' - BetaRS

Mladenovac i Kosjerić protiv kopanja litijuma, građani skandirali 'Rio Tinto, marš iz Srbije'

Politika | 30.07.2024 | access_time 21:40
Mladenovac i Kosjerić protiv kopanja litijuma, građani skandirali 'Rio Tinto, marš iz Srbije'
prt.scr n1info.rs

U Mladenovcu i Kosjeriću večeras su održani protesti protiv kopanja litijuma.

Okupljeni građani, koji su došli u iznenađujuće velikom broju, su i u Mladenovcu i u Kosjeriću nosili transprente sa naptisima "Rio Tinto neće kopati" i "Rio Tinto, marš iz Srbije".

U Mladenovcu je Ulica kralja Petra prvog, glavna ulica u ovoj varošici, bila potpuno blokirana.

Slična situacija je bila i u Kosjeriću gde je više centralnih gradskih ulica bilo blokirano jer je na protest došao veliki broj građana.

Okupljeni građani u Mladenovcu su poručili da, iako ova varošica nije na direktnom udaru od kopanja litijuma, okolna mesta poput Kosmaja, Bukulje, Aranđelovca jesu i da su se oni večeras skupili kako bi podržali komšije, ali i ostale stanovnike naše zemlje, posebno Lozničane, Mačvane, Valjevce…

Slične poruke su uputili i stanovnici Kosjerića, a neki među nima su naglasili da će "svoje i živote svoje dece, kao i svoju dedovinu braniti do poslednje kapi krvi".

Novinar Milenko Vasović obratio se okupljenima u Kosjeriću.

"Dosta nas ima, ima nade, pobedićemo. Drago mi je da je naš Kosjerić stao u liniju gradova koji su se pobunili protiv ovog zla koje nam se priprema. Stali smo rame uz rame sa Šapcem, Aranđelovcem, Kraljevom i drugim mestima koja su se digla i ne žele da gledaju mirne i pognute glave kako se Srbiji priprema nesreća. Mesecima unazad gledamo na delu pokušaj ubistva jednog naroda i jedne države", istakao je Vasović.

I u Mladenovcu i u Kosjeriću su protesti završeni uz uzvike okupljenih "Rio Tinto, marš iz Srbije".

Teme