Web Analytics
Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u Iranu - BetaRS

Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u Iranu

Svet | Izvor: Beta | 31.07.2024 | access_time 07:50
Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u Iranu
Lider palestinske militantne organizacije Hamas Ismail Hanije, ubijen u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, saopštila je danas ta organizacija, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Prema navodima te palestinske grupe koja kontroliše Gazu, Hanije je ubijen "u vazdušnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu" nakon što je u utorak prisustvovao polaganju zakletve novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana, zajedno sa drugim zvaničnicima Hamasa.

Iz zvaničnog Izraela još nema nikakvog komentara. Izrael uglavnom ne komentariše atentate koje je izvršila njegova obaveštajna agencija Mosad. 

Ali Izrael je ranije obećao da će ubiti Hanijea i druge vođe Hamasa zbog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 drugih uzeto kao taoci.

Iranska revolucionarna garda saopštila je da uzrok "incidenta" nije jasan, ali da se događaj "istražuje", prenela je francuska novinska agencija AFP.

Na Zapadnoj obali, palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je Hanijevo ubistvo, nazvavši ga "kukavičkim aktom i opasnim razvojem događaja". Političke frakcije na okupiranoj teritoriji pozvale su na osvetu zbog ubistva.

Iz SAD nije bilo reakcije na ubistvo Hanijea. Atentat dolazi u osetljivom trenutku, pošto Bajdenova administracija pokušava da natera Hamas i Izrael da pristanu na privremeni prekid vatre i sporazum o oslobađanju talaca.

Hanije (62) je bio istaknuti član pokreta Hamas još od kasnih 1980-ih, a Izrael ga je zatvorio na tri godine 1989. godine tokom prve palestinske Intifade (1987-1993). Nakon toga je 1992. godine zajedno sa brojnim liderima Hamasa prognan na ničiju zemlju između Izraela i Libana.

Hanije je 2006. godine imenovan za palestinskog premijera od strane predsednika Mahmuda Abasa, nakon što je Hamas osvojio najviše glasova na izborima, ali je smenjen godinu dana kasnije nakon što je ta grupa proterala Abasovu stranku Fatah iz Pojasa Gaze, nakon što je osvojila vlast.

Za šefa Hamasovog političkog biroa izabran je 2017. Godine 2018. američki Stejt department proglasio ga je teroristom. Hanije je napustilo pojas Gaze 2019. godine i živeo je u egzilu u Kataru.

Ubistvo Hanijea usledilo je nakon što je Izrael izveo napad na Bejrut, u kojem je navodno ubijen Fouad Šukur, visoki vojni komandant Hezbolaha.

Hezbolah nije potvrdio Šukurovu smrt u tom napadu, u kojem je ubijena najmanje jedna žena i dvoje dece, a ranjeno na desetine ljudi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika