Web Analytics
PKS: Srbija i Francuska jačaju saradnju, fokus na ekonomiji, održivom razvoju i EXPO 2027 - BetaRS

PKS: Srbija i Francuska jačaju saradnju, fokus na ekonomiji, održivom razvoju i EXPO 2027

Ekonomija | 31.07.2024 | access_time 17:45
PKS: Srbija i Francuska jačaju saradnju, fokus na ekonomiji, održivom razvoju i EXPO 2027
pks.rs
Više od 80 srpskih i francuskih kompanija iz sektora građevine, IT-ija i poljoprivrede učestvovalo je na srpsko-francuskom poslovnom forumu koji je danas održan u Parizu u Srpskoj kući, a koji su organizovali Privredna komora Srbije u saradnji sa francuskim udruženjima privrednika Medef International i Business France.

Direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PКS) Mihailo Vesović predstavio je perspektive saradnje Srbije i Francuske i istakao kao prioritet saradnju na razvoju inovacija, novih tehnologija, IT rešenja koja mogu da se primene i unaprede sektore građevine, poljoprivrede ali i energetike.

"Želimo da sa francuskim partnerima razvijamo nove tehnologije, inovacije i ulažemo u istraživačke centre", rekao je Vesović, saopštila je PKS.

Кako je istakao, nove pogodnosti za saradnju donose i nedavno potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini Srbije sa Кinom i Egiptom.

Vesović je rekao da trgovinska saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom i da je dostigla skoro dve milijarde evra kao i da je primetan brz rast IT sektora, kako u Srbiji tako i u Francuskoj.

Ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović rekla je da Srbija i Francuska ove godine obeležavaju 185 godina diplomatskih odnosa, kao i da je Srbija od 2011. godine strateški partner Francuske.

Pozvala je francuske kompanije da investiraju u Srbiju, ističući da je "Srbija dinamično tržište na Zapadnom Balkanu, koje privlači 80 odsto francuskih investicija u regionu".

Ona je dodala da, kao i u sportu tako i na polju ekonomije, Srbija može da osvoji "medalje" kroz povećanje investicija i saradnju sa francuskim partnerima.

Hrustanović je naglasila važnost realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO2027 za razvoj ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i dodala da će ovaj projekat učiniti Beograd i Srbiju centrom sveta kao što su to danas Pariz i Francuska.

Žerard Volf, predsednik Centra za razvoj održivih gradova u okviru Medef International i Pierik Bonard, direktor asocijacije Business France naglasili su važnost jačanja privrednih veza sa Srbijom posebno u oblasti zelene tranzicije, razvoja održivih gradova i projekta EXPO2027 i izrazili želju da Srbija što pre postane deo evropskog tržišta.

Direktor preduzeća EXPO 2027 Dušan Borovčanin istakao je da će Srbija i Beograd 2027. biti domaćini specijalizovane izložbe na temu sporta i muzike, kao i da se očekuje više od četiri miliona posetilaca i preko 100 zemalja učesnica na tom događaju.

On je pozvao francuske kompanije koje imaju veliko iskustvo, znanje i tehnologije da se uključe u realizaciju tog projekta.

Posle Poslovnog foruma održani su bilateralni sastanci srpskih i francuskih privrednika.

Teme