Web Analytics
Aleksić: Hrana i voda su naša budućnost, a ne tenkovi i litijum - BetaRS

Aleksić: Hrana i voda su naša budućnost, a ne tenkovi i litijum

Ekonomija | Izvor: Beta | 31.07.2024 | access_time 21:35
Aleksić: Hrana i voda su naša budućnost, a ne tenkovi i litijum
Predsednik Narodnog pokreta Srbije i poslanik Miroslav Aleksić rekao je danas da će najveće oružje u budućnosti biti hrana i voda, da to neće biti "ni tenkovi, ni rakete ni litijum", kao da i to znaju sve ozbiljne države sveta.

"Srbija je nažalost zemlja u kojoj vlast kaže da nam je Bog dao litijum, a ne kažu da nam je dao obradivo zemljište. Imamo od pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, milion hektara neobrađenog od koga bi mogli da dobijemo 10 puta više kada bi ga obrađivali nego od litijuma", kazao je on za televiziju Nova, a prenosi stranka.

Aleksić je rekao da niko iz vlasti ne pominje napredak građana i države od litijuma i šta se time dobija, kao i  da bi dobitak bio 180 miliona evra uslovno godišnje, dok je izvoz maline 300 miliona evra godišnje, a čitave poljoprivrede preko šest milijardi evra.

"Mi smo određeni u evropskoj strategiji kao zemlja za nekakvu zonu žrtvovanja zato što bi korist od srpskog litijuma imao samo Rio Tinto kao kompanija koja bi izvlačila profit iskopavanjem naše rude i Evropa koja bi pravila automobile od jeftinog litijuma, a Srbija bi postala deponija otrovne jalovine sa zagađenom teritorijom", dodao je on.

Aleksić je kazao i da vlast ne govori istinu i obmanjuje punih 12 godina poljoprivrednike, te da je po dolasku ove vlasti rečeno da će svake godine povećavati budžet za poljoprivredu za jedan odsto, ali da je on ostao na pet odsto.

"Budžet za poljoprivredu raste tek u zadnje dve godine, a da ne govorim o dugovima koji su ostali, kao i o devastaciji i nepostojanju strategije za poljoprivredu. Sve konkurentske zemlje Evrope i sveta izdvajaju daleko više za poljoprivredu. EU izdvaja 30 posto ukupnog budžeta za poljoprivredu. Nije bitno koliko su povećali budžet, već koliko se izdvaja u odnosu na zemlje u okruženju", kazao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakva ekonomska korist i nikakva druga kada je u pitanju rudarenje litijuma, kao i da je Srbija postala zemlja razorenih institucija, u kojoj nema vladavine prava, sankcija i odgovornosti za one koji krše zakone.

"Već imamo istočnu Srbiju koja je potpuno uništena od strane kineskih kompanija. Kancerogena oboljenja u Boru su češća nego u ostatku Srbije. Gotovo 10 posto njih, imaju neko kancerogeno oboljenje. Skoro tokom cele godine prisustvo aresena i kadmijuma u vazduhu, koji su kancerogeni, tamo je višestruko veće od dozvoljenog. Nijedna ozbiljna država ne planira ekonomski razvoj na otvaranju rudnika, kopanju ruda i ne postoji zemlja u svetu da je razvijena, a bavi se prvenstveno rudarstvom", rekao je on.

Aleksić je ocenio da bi predsednik Srbije  Aleksandar Vučić izgubio izbore kada bi na njih transparentno izašao i dodao da to pokazuju i protesti, kao i da Nemačkoj "ne pada na pamet" da vadi litijum iz stena.

Teme