Web Analytics
Brnabić zadovoljna i ponosna što je usvojena deklaracija sa Svesrpskog sabora - BetaRS

Brnabić zadovoljna i ponosna što je usvojena deklaracija sa Svesrpskog sabora

Politika | 01.08.2024 | access_time 11:30
Brnabić zadovoljna i ponosna što je usvojena deklaracija sa Svesrpskog sabora
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da je zadovoljna i ponosna što je parlament usvojio Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaraciju proglašenu 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu Skupština Srbije je usvojila 31. jula. Prethodno je,  2. jula, Deklaraciju usvojila i Skupština Republike Srpske.

Brnabić je za televiziju Prva rekla da je to "istorijski dokument koji govori o svim onim stvarima koje treba da uradimo za nas", a ne protiv nekog drugog. "Ona je dobra ne samo za srpski narod već i za sve ostale narode", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, usvojena dekalracija bavi se "očuvanjem kulture, jezika, ćiriličnog pisma". "Deklaracija poziva na mir i stabilnost", kazala je Brnabić

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva i ukazuje na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja.

Prema Deklaraciji, 9. januar, koji je do sada proslavljan kao Dan RS, obeležavaće se kao dan nastanka RS, dok će se 15. februar obeležavati kao Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske. Ovim dokumentom definisano je i da se Svesrpski sabor održava svake dve godine, uz razmatranje najvažnijih nacionalnih pitanja.

(beta/cmg)

Teme