Web Analytics
Kineske tehnološke kompanije doprinose Olimpijskim igrama u Parizu inovativnim tehnologijama - BetaRS

Kineske tehnološke kompanije doprinose Olimpijskim igrama u Parizu inovativnim tehnologijama

Tehnologija | 01.08.2024 | access_time 16:15
Kineske tehnološke kompanije doprinose Olimpijskim igrama u Parizu inovativnim tehnologijama
Xinhua/Huang Zongzhi

Kina je predstavila najsavremeniju tehnologiju i proizvode na Olimpijskim igrama u Parizu, unapređujući iskustvo događaja i naglašavajući globalni uticaj kineske proizvodnje.

Kinu na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljaju ne samo njeni sportisti, već i najsavremenije tehnologije koje su razvile kineske kompanije. Te inovacije, kako piše Sinhua, doprinose naprednijem sportskom događaju i oblikuju budućnost Olimpijskih igara.

Gledaoci koji gledaju Olimpijske igre u Parizu na televiziji ili internetu možda su već isprobali novu mogućnost: uzbudljivi pokreti sportista mogu se reprodukovati iz više uglova i usporeno, što stvara impresivan efekat.

To je omogućeno uz pomoć sistema klaud 3.0 sa veštačkom inteligencijom i sistema za reprodukciju sa više kamera koje je razvila kompanija Alibaba, kineski gigant digitalne ekonomije.

Kineski Alibaba klaud i Olimpijski servis za emitovanje (OBS) su prošle nedelje pokrenuli klaud 3.0 zasnovan na veštačkoj inteligenciji za Olimpijske igre, dajući Igrama robusnu digitalnu infrastrukturu koja poboljšava operativnu efikasnost i obezbeđuje besprekornu povezanost.

Trenutno, dve trećine rezervisanih usluga prenosa na OI Pariz 2024. koristi OBS softverski program "lajv klaud". Ovo je prvi put u istoriji da je "lajv klaud" zamenio satelit kao glavni metod daljinske distribucije nosiocima medijskih prava, što je uloga koju je satelit imao od Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine.

Snimci se emituju u klaud preko sistema za reprodukciju sa više kamera instaliranih na 14 mesta koje pokrivaju 21 sport i disciplinu, uključujući badminton, tenis, atletiku i košarku. Tu, Alibaba klaud računarske mogućnosti vođene veštačkom inteligencijom generišu živu prostornu rekonstrukciju i 3D renderovanje u realnom vremenu pre nego što se najzanimljiviji delovi reproduciraju u prenosu uživo. Ceo proces traje samo nekoliko sekundi.

Kineske tehnološke kompanije doprinose Olimpijskim igrama u Parizu inovativnim tehnologijama
Xinhua/Huang Zongzhi


"S obzirom da otprilike polovina svetske populacije gleda Igre, tehnologije poput Alibaba klauda nam pomažu da ispričamo priče o najboljim sportistima na svetu i da okupimo svet na uzbudljivije i inspirativnije načine", rekao je Janis Eksarćos, izvršni direktor OBS-a, tokom ceremonije pokretanja.

Osim Alibabe, gigant kineske mlekarske industrije Mengniu je takođe među top partnerima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Osim partnerstava, kineska oprema i proizvodi takođe preovlađuju unutar i van borilišta Olimpijskih igara u Parizu.

Duž Sene, digitalna platna napravljena od džinovskih LED ekrana raspoređena su za direktan prenos ceremonije otvaranja i takmičenja, uz neke od tehnologija koje su obezbedile kineske firme.

"Pružamo profesionalne LED displeje na otvorenom sa širokim uglom gledanja, prve u toj industriji koji nude osvetljenost od 10.000 nita. Garantuju odličnu boju čak i na direktnoj sunčevoj svetlosti, a osvetljenost se može podesiti za blažu svetlost noću", rekao je Li Dži, potpredsednik Unilumina, LED giganta iz Šendžena.

Kompanija Dabl hepines (Double Happiness) sa sedištem u Šangaju ovog leta ima svoj sedmi nastup na Olimpijskim igrama, obezbeđujući stolove za takmičenje u stonom tenisu. Ovi stolovi imaju trodimenzionalni dizajn i sistem osvetljenja sa čipovima, kao i širi prostor u donjoj strukturi za igrače u invalidskim kolicima koji se takmiče na Paraolimpijskim igrama.

Druga kineska kompanija, Taišan sports, obezbeđuje opremu za rvanje, biciklizam, tekvondo, gimnastiku, atletska takmičenja u Parizu. Enlio, sportski dobavljač sa sedištem u provinciji Hebei, nudi podove za stoni tenis i terene za košarku 3 x 3.

Kineske tehnološke kompanije doprinose Olimpijskim igrama u Parizu inovativnim tehnologijama
Xinhua/Guo Cheng


"Nadogradili smo gumu za podove kako bismo ispunili zahteve za niskim sadržajem ugljenika, reciklažom i zaštitom životne sredine koje je postavio Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Parizu", rekao je Liu Điađia, šef Enliovog odeljenja za istraživanje.

Sve veći uticaj kineskih firmi na međunarodnim sportskim događajima u skladu je sa snažnim razvojem zemlje u prerađivačkoj industriji.

"Kako Kina postaje postavljač standarda u pametnoj proizvodnji a 'made-in-China' nastavlja da se globalizuje, veliki sportski događaji poput Olimpijskih igara postali su međunarodna scena za napredne kineske kompanije da postanu globalne", rekao je He Venji, zamenik direktora Istraživačke baze nacionalne sportske industrije na Univerzitetu u Pekingu.

"Predviđa se da će sve više kineskih proizvoda i tehnologije jačati međunarodne sportske događaje, pružajući visokokvalitetne usluge sportistima i privlačeći brojnu mlađu publiku", rekao je Džang Biao, potpredsednik Sportskog univerziteta Vuhan.

Teme