Web Analytics
Nišvil okuplja od 9. do 18. avgusta u Nišu 1.000 izvođača na 20 scena - BetaRS

Nišvil okuplja od 9. do 18. avgusta u Nišu 1.000 izvođača na 20 scena

Kultura | 01.08.2024 | access_time 16:55
Nišvil okuplja od 9. do 18. avgusta u Nišu 1.000 izvođača na 20 scena
Foto: Beta/Saša Đorđević
Džez festival Nišvil koji se ove godine održava od 9. do 18. avgusta imaće 1.000 izvođača, 150 bendova, 20 scena i 300 programa, istakao je danas direktor tog festivala Ivan Blagojević.

On je podsetio da Nišvil ove godine obeležava tri značajna jubileja i to 30 godina postojanja, 30 godina od osnivanja Nišvil radija i 15 godina volonterizma.

"Zato jer obeležavamo jubilej povećali smo broj programa i broj izvođača. Festival radimo i zbog sebe zbog naše misije, zato smo ga i nazvali nekim završetkom hoda po mazohizmu", izjavio je Blagojević na konferenciji za novinare.

Blagojević je rekao da će, prema tradiciji, glavni program Nišvila koji traje od 15. do 18. avgusta otvoriti i zatvoriti niški bendovi.

Na početku će, dodao je, svirati Nišvil Džem Orkestar, a na kraju Ejot, koji je uspešnu svetsku karijeru započeo pre 15 godina upravo na tom festivalu.
Prema Blagojevićevim rečima, festival je malo više okrenut džezu ove godine tako da će svakog dana ima tri "jake priče".

"Prvog dana treba pogledati Teo Krokera, Bruklin Fank i Blek Uhuru. Drugog dana Kamilu Džordž, Dženi Mek Person i Arested develompment, trećeg dana Akustik verzion, a to je najbolji bugarski bend, zatim trio fenomenalnih gitarista, Karen Souza za džez sladokusce i zadnjeg dana Skatr di atoms, Konstraktu i Bruši on string", istakao je Blagojević.

On je istakao da i ove godine Nišvil objedinjuje sve uzraste i da predstavlja "festival festivala" u pravom smislu reči jer je za posetioce pripremio i pozorišni, filmski, književni, likovni i strip program.

"Ove godine imamo jednu novinu. Pozorišni program je pojačan pravim cirkusom. Za sve one koji su nas kritikovali da smo od Nišvila napravili cirkus, mi smo doneli pravu cirkusku šatru i tu će se do 20.00 sati dešavati predstave za decu, a od 20.00 sati za odrasle", izjavio je Blagojević.

Umetnički direktor Nišvil džez teatra Maja Mitić rekla je da novinu predstavlja to što teatar traje sve vreme od 9. do 18. avgusta.

Prema njenim rečima, prva četiri dana biće program koji će žiri ocenjivati, a preostalim danima priliku će dobiti mladi glumci.

Festival će 9. avgusta započeti pozorišnim i filmskim programom, kao i koncertima ispred džez muzeja u Tvrđavi.

Organizatori su najavili da će i ove godine 80 odsto programa biti besplatno i da će se plaćati ulaznice samo za glavni muzički program.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama