Web Analytics
Počela energetska sanacija Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu - BetaRS

Počela energetska sanacija Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 02.08.2024 | access_time 12:40
 Počela energetska sanacija Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas zgradu Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu, na kojoj su počeli radovi energetske sanacije.

To je druga zgrada centralne vlasti koja se energetski sanira od 26 koliko je planirano.

"Posle više decenija saniramo zgradu Zavoda za intelektualnu svojinu, jako važnu ustanovu za našu privredu u čije će energetsko unapređenje biti uloženo više od milion evra. Cilj sanacije je povećanje energetske efikasnosti zgrade, manji troškovi i bolji uslovi za boravak i rad više od 100 zaposlenih, kao i za sve korisnike usluga zavoda", rekla je ministarska, saopštio je njen kabinet.

Podsetila je da su pre nekoliko dana završeni radovi na zgradi Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a da će energetski biti sanirni i Palata Srbija, SIV 3, zgrada Vlade.

Energetsko unapređenje Zavoda za intelektualnu svojinu podrazumeva zamenu spoljne stolarije, modernizaciju centralnog sistema hlađenja, ugradnju led rasvete, postavljanje toplotne izolacije, posle čega će ta ustanova štedeti oko 36 odsto primarne energije i gotovo isto toliko smanjiti emisije ugljen dioksida.

Planirano da radovi budu završeni početkom naredne godine.

"Obavezali smo se da ćemo sanirati 26 zgrada širom Beograda do specijalizovane izložbe EXPO 2027 i na taj način doprinećemo lepšem izgledu glavnog grada. Ukupna ulaganja su 40 miliona evra koja će najviše značiti za zaposlene i korisnike ovih ustanova", rekla je Đedović Handanović.

Navela je da su priprema radovi na energetskoj sanaciji na oko 70 javnih objekata, uključujući Hemijski i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, zgradu hirurgije КBC Dragiša Mišović kao i 25 škola i drugih javnih objekata.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori