Web Analytics
Erste banka: Nastavak pozitivnih trendova poslovanja iz prethodnih kvartala - BetaRS

Erste banka: Nastavak pozitivnih trendova poslovanja iz prethodnih kvartala

Ekonomija | Izvor: Beta | 02.08.2024 | access_time 14:00
Erste banka: Nastavak pozitivnih trendova poslovanja iz prethodnih kvartala
Predsednica Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Jasna Terzić izjavila je danas da, iako su kretanja makroekonomskih indikatora i dalje neizvesna, na kraju drugog kvartala ove godine ta banka beleži nastavak pozitivnih trendova poslovanja, pre svega rast kredita i depozita u svim segmentima.

Neto dobit Erste banke na kraju drugog kvartala iznosi 4,35 milijardi dinara, što je za 35 odsto bolji rezultat u odnosu isti period 2023. godine, kada je iznosila 3,22 milijarde dinara.

"Ono što dodatno svedoči o stabilnosti našeg poslovanja jeste veoma nizak koeficijent problematičnih kredita, kao potvrda našeg odgovornog upravljanja rizicima. Ostvareni rezultati su odraz izuzetne posvećenosti i angažovanja našeg tima, kao i poverenja koje nam ukazuju naši klijenti, sa kojima gradimo dugoročne, partnerske odnose“, rekla je Terzić u Beču na predstavljanju rezultata poslovanja Erste banke u prvom polugodišu.

Na kraju drugog kvartala 2024. godine krediti plasiranih stanovništvu i mikro klijentima povećani su za 2,4 odsto u odnosu na kraj prethodne godine i iznose 111,91 milijardu dinara.

U poređenju sa krajem 2023. godine, stanja depozita stanovništva i mikro klijenata beleže rast od 8,1 odsto i oni iznose 157,01 milijardu dinara.

Krediti pravnih lica imaju rast od 1,6 odsto i iznose 125,58 milijardi dinara, dok su depoziti pravnih lica veći za 0,5 odsto u poređenju sa krajem 2023. godine i iznose 109,73 milijarde din

Erste banka je na kraju drugog kvartala ostvarila 19 odsto više operativnih prihoda u odnosu na isti period prošle godine, ali i pad operativnih rashoda za 0,7 odsto. U odnosu na isti period 2023. godine, operativni rezultat banke beleži rast od 43,6 odsto i iznosi 5,53 milijarde dinara.

Na kraju drugog kvartala 2024. godine ostvareno je 7,95 milijardi dinara dobiti po osnovu kamata, što je za 15,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kada je taj prihod iznosio 6,87 milijardi dinara. Neto dobit po osnovu naknada i provizija je viša za 28,1 odsto i iznosi 2,21 milijardu dinara.

Koeficijent problematičnih kredita (NPL) na kraju drugog kvartala iznosi 2,6 odsto.

Broj korisnika digitalnih kanala distribucije na kraju drugog kvartala 2024. godine veći je za 4,8 odsto u odnosu na kraj 2023. godine, tako da sada Erste banka ima oko 176 hiljada aktivnih korisnika internet i mobilnog bankarstva.

Mreža Erste banke broji 88 poslovnih jedinica na kraju drugog kvartala 2024. godine.

I Erste grupa, kao je rečeno na skupu u Beču, beleži snažan operativni rezultat u prvoj polovini 2024. godine

Operativni rezultat te bankarske grupacije od 2,97 milijardi evra u prvih šest meseci veći je za 10,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Neto dobit Erste grupe iznosila je 1,63 milijarde evra, dok je u prvoj polovini 2023. bila 1,49 milijardi evra.

Porast su zabeležili kako obim kredita od 1,7 odsto, tako i depoziti klijenata od 3,2 odsto.

Obim novoodobrenih održivih kredita kompanijama udvostručen je na međugodišnjem nivou i dostigao je 2,1 milijardu evra. 

Upravni odbor Erste grupe, kako je najavljeno, nastaviće svoju ustaljenu politiku dividendi predlaganjem dividende od tri evra po akciji za finansijsku 2024. godinu.

"Rezultati za prvu polovinu 2024. godine potvrđuju uspešan put kojim ide naša bankarska grupa u Austriji i regionu Centralne i Istočne Evrope. Finansiranje energetske tranzicije i digitalne transformacije u Evropi zahteva snažne banke koje, kroz saradnju sa državnim institucijama i privredom, aktivno doprinose napretku u tom pravcu. Želimo da naša uloga u tome bude još veća u budućnosti. Naši odlični rezultati pružaju dobru osnovu za to", izjavio je Peter Bosek, predsednik Izvršnog odbora Erste grupe Peter Bosek.

Teme