Web Analytics
Letnja škola programiranja u Sremskoj Mitrovici za 100 talentovanih osnovaca - BetaRS

Letnja škola programiranja u Sremskoj Mitrovici za 100 talentovanih osnovaca

Društvo | 02.08.2024 | access_time 14:25
Letnja škola programiranja u Sremskoj Mitrovici za 100 talentovanih osnovaca
Foto: Beta
Letnju školu programiranja u Sremskoj Mitrovici, za koju se ove godine prijavilo više od 300 osnovaca iz cele Srbije a primljeno njih 100, danas je obišla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović koja je ocenila da takvi projekti pomažu deci da steknu znanja iz oblasti tehnologije ali i da unaprede socijalne veštine i razviju "empatiju".

Ministarka je u razgovoru sa polaznicima škole u Gimnaziji u Sremskoj Mitrovici rekla da su takvi projekti "dobar model kako deca da provedu raspust, stiču nova znanja i razviju različita interesovanja".

"Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije neguju tradiciju podrške deci, poštuju kreativnost i ideje i ovakvim programima unapređuju samopouzdanje deteta", rekla je Đukić Dejanović.

Letnja škola programiranja održava se treću godinu zaredom a Sremska Mitrovica je drugi put grad domaćin.

Organizator je Fondacija "Petlja" u okviru projekta "Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti", koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Srbije.

"Školu pohađaju deca iz 17 lokalnih samouprava širom Srbije a nadam se da će i po završetku škole ostati u kontaktu iako su iz različitih krajeva", dodala je ministarka.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš ocenio je da broj prijavljenih pokazuje veliko interesovanje dece za Letnju školu programiranja.

"Posebno smo zadovoljni jer se povećava broj devojčica polaznica ove škole", rekao je Beriš.

Direktor za veštačku inteligenciju Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević kazao je da u okviru Letnje škole postoje osnovna i napredna znanja u okviru programiranja, a da su utisci dece takvi da žele ponovo da dođu.

Letnja škola programiranja okuplja talentovane učenike viših razreda osnovne škole koji tokom jednonedeljnog programa, imaju priliku da prošire svoja znanja iz programiranja, i da se upoznaju i razgovaraju sa stručnjacima iz IT industrije.

Škola je organizovana u dve smene a od 28. jula do 5. avgusta pohađa je 50 učenica i učenika.
 

Teme