Web Analytics
Uzajamno poštovanje na olimpijskim borilištima u Parizu - BetaRS

Uzajamno poštovanje na olimpijskim borilištima u Parizu

Olimpijada | 02.08.2024 | access_time 17:00
Uzajamno poštovanje na olimpijskim borilištima u Parizu
Xinhua/Liu Xu
U srcu olimpijskog takmičenja leži duh prijateljstva koji blista, čak i uprkos rivalstvu.

U svetu ponekad podeljenom granicama i razlikama, sport ima jedinstvenu moć da okuplja ljude. Ovaj fenomen je živo prikazan na Olimpijskim igrama u Parizu, gde se sportisti ne samo žestoko takmiče, već i pokazuju duboko međusobno poštovanje.

Takmičenje mešovitih parova u stonom tenisu završeno je u utorak, Kinezi Vang Čućin i Sun Jingša osvojili su zlato pobedivši Ri Jong Sika i Kim Kum Jonga iz DNR Koreje, dok je bronza pripala Lim Džong-hunu i Šin Ju-binu iz Južne Koreje.

Nakon dodele nagrada, kineski dvojac je predložio grupni selfi. Lim je podigao telefon da uhvati trenutak koji je prevazišao konkurenciju. Bio je to savršen prikaz sposobnosti sporta da ujedini, jer su osmesi sportista osvetljavali osećaj da trijumfi i titule, iako važni, nisu jedini poduhvati, piše Sinhua.

Uzajamno poštovanje na olimpijskim borilištima u Parizu
Xinhua/Wang Dongzhen


"Čestitao sam im kada su predstavljeni kao osvajači srebrnih medalja“, rekao je Lim korejskim medijima. Južnokorejski emiteri su više puta emitovali selfi, a mnogi komentatori su razmišljali o značaju ovog neobičnog trenutka harmonije.

U još jednom inspirativnom trenutku, svetski šampion u džudou iz Azerbejdžana Hidajet Hejdarov pokazao je duboko poštovanje nakon pobede u iscrpljujućem finalu protiv Žoana-Benjamina Gabe iz zemlje domaćina.

Uprkos iscrpljujućoj borbi s rezultatom 9:24, Hejdarov je dirljivim gestom poljubio Gabino čelo u znak priznanja. "Bio sam veoma srećan kada sam osvojio zlatnu medalju. Kada nekoga poljubite u čelo, to pokazuje poštovanje prema njemu", rekao je Hejdarov. "Odradio je sjajno takmičenje sa mnom. Učinio je sve da osvoji zlatnu medalju i želeo sam da mu iskažem poštovanje", dodao je.

Dvadesettrogodišnji Gaba je ponovio ovo divljenje, rekavši: "Verovao sam u sebe. Imam ogromno poštovanje prema svom protivniku u finalu. On je odličan, a ja ću se vratiti na posao, tako da ću na sledećim Olimpijskim igrama možda dobiti zlatnu medalju".

Uzajamno poštovanje na olimpijskim borilištima u Parizu
Xinhua/Li An


U bazenu, trenutak iskrenosti su podelili kineska plivačica Džang Jufei i Rikako Ikee iz Japana na Azijskim igrama u Hangdžou. Ikee, koja se trijumfalno  vratila nakon što joj je dijagnostifikovana leukemija 2019. godine, osvojila je bronzu u disciplini 50 metara leptir za žene u Hangdžou Azijadu.

Dve plivačice su se zagrlile I taj zagrljaj govorio otpornosti i ljudskom duhu. Džang se priseća: "Rekla sam Rikako, 'ne plači, nemoj da plačeš'. Kada su objavili njeno ime na podijumu, već sam zaplakala. Ali, rekla sam sebi -  ne mogu da plačem, ovo je prenos uživo. A onda sam je videla kako grli trenera u suzama. Nisam više mogla da zadržim suze".

Kada su se ponovo sreli u Parizu, Džang i Ikee su razmenili značke sa iglama, čime su dodatno učvrstile svoje drugarstvo.

Etos poštovanja odrazio se I na teniskom terenu, posebno u čuvenom rivalstvu između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. U njihovom 60. meču, dugo očekivanom okršaju na Rolan Garosu, Đoković je u ponedeljak pobedio Nadala u uzastopnim setovima.

Uzajamno poštovanje na olimpijskim borilištima u Parizu
Xinhua/Wan Xiang


"Ne postoje rivali u istoriji tenisa koji su imali 60 mečeva. Mislim da ih to samo po sebi čini veoma, veoma jedinstvenim i veoma posebnim", primetio je Đoković.

Govorio je o njihovim epskim bitkama i međusobnom poštovanju, čak i ako to ne bi nazvao bratstvom. "Želim mu sve najbolje. Mislim da je on očigledno jedna od najvažnijih ličnosti u našem sportu i sportu uopšte. Što više igra, mislim datenis sve više dobija", rekao je.

Kako se Olimpijske igre u Parizu odvijaju, sigurno će se pojaviti još inspirativnije priče od ovih koje pokazuju kako sport neguje međusobno poštovanje i ujedinjuje sve.

Teme