Web Analytics
Međunarodna bokserska federacija želi da nagradi Italijanku Karini - BetaRS

Međunarodna bokserska federacija želi da nagradi Italijanku Karini

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 03.08.2024 | access_time 15:15
Međunarodna bokserska federacija želi da nagradi Italijanku Karini
Suspendovana Međunarodna bokserska federacija (IBA) želi da nagradi italijansku bokserku Anđelu Karini sa 50.000 dolara, nakon što je u suzama predala borbu protiv Alžirke Imani Kelif posle samo 46 sekundi na Olimpijskim igrama u Parizu.

Predsednik IBA Umar Kremljov objavio je tu vest u poslednjem u nizu video snimaka u kojima je kritikovao Međunarodni olimpijski komitet (MOK), koji je suspendovao Međunarodnu boksersku federaciju uoči Igara u Tokiju, a potpuno proterao tu organizaciju iz olimpijskog pokreta prošle godine.

Kremljov je rekao i da namerava da nagradi Bokserski savez Italije sa 25.000 dolara, a istom sumom i trenera Anđele Karini, posle dramatične prve borbe na olimpijskom takmičenju.

Karini je posle 46 sekundi predala meč alžirskoj bokserki rekavši da nikada nije dobila tako jake udarce u ringu.

Poslednjih dana širom sveta priča se o Kelif i tajvanskoj bokserki Lin Ju Ting i raspravlja o njihovom polu.

Obe su prošle godine diskvalifikovane sa Svetskog prvenstva u Indiji nakon što je IBA saopštila da su njihovi rezultati utvrđivanja pola bili neodređeni, ali nije dostavila dokumentaciju.

"Nisam mogao da gledam njene suze. Nisam ravnodušan u takvim situacijama i uveravam vas da ćemo zaštiti svakog boksera. Ne razumem zbog čega ubijaju ženski boks. Samo oni koji ispunjavaju uslove mogu da se takmiče u ringu zarad bezbednosti", naveo je Kremljov.

MOK je u više navrata objavio da Kelif i Lin ispunjavaju sve uslove. Obe su se takmičile na svim turnirima IBA pre nego što su prošle godine diskvalifikovane sa Svetskog prvenstva u Nju Delhiju.

IBA je prošlog meseca objavila da planira da naradi osvajače olimpijskih medalja sa 3,1 miliona dolara, čak iako ne organizuje takmičenja na Olimpijskim igrama.

MOK i IBA su u stalnom sukobu u vezi sa načinom upravljanja, finansijama i celokupnim radom IBA.

Nije poznato da li će Karini i Savez prihvatiti nagrade.

Teme