Web Analytics
Macura: 'Oluja' dovela do toga da Srba danas gotovo da nema u Hrvatskoj - BetaRS

Macura: 'Oluja' dovela do toga da Srba danas gotovo da nema u Hrvatskoj

Politika | 04.08.2024 | access_time 12:05
Macura: 'Oluja' dovela do toga da Srba danas gotovo da nema u Hrvatskoj
Foto: Beta/Milan Ilić
 Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost ocenila je danas da je hrvatska vojna akcija "Oluja" dovela do toga da Srba danas gotovo da nema na prostoru Hrvatske.

Ona je u pisanoj izjavi, povodom 29. godišnjice te vojne akcije, navela da su demografske posledice odluke sprovedene 1995. godine dovele do toga da se danas u Hrvatskoj rađa manje Srba nego drugih nacionalnosti, a da je prema dostupnim podacima iz 2020. godine u Hrvatskoj rođeno 33.270 Hrvata, 586 Srba i 674 Roma.

Kako je kazala, podaci iz popisa 2021. godine pokazuju da Srbi u Hrvatskoj čine 3,2 odsto populacije, od čega je samo 1,5 odsto dece, dok je 6,1 odsto starijih od 65 godina i uglavnom je reč o starijim povratnicima, a procena demografa, prema njenim rečima je, da će do 2050. godine usled odumiranja stare populicije u Hrvatskoj biti tek 30.000 Srba starosedelaca.

Macura je navela da je Srbija, kao i mnogo puta pre ili posle, pokazala visok stepen solidarnosti i želje da se integracija sprovede u punom obimu i da skoro tri decenije kasnije izbegli iz Hrvatske u Srbiji šire svoje porodice, školuju se i učestvuju u društveno političkom životu ravnopravno sa građankama i građanima koji su rođeni u Srbiji.

"Vojno-policijska akcija Oluja, započeta 4. avgusta 1995. godine, dovela je do najvećeg etničkog čišćenja u modernoj istoriji Evrope. Pogromom raseljeno više od 220.000 Srba sa prostora severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna i da je najveći broj njih svoje novo mesto pod suncem pronašao upravo u Srbiji", izjavila je ona.

Teme