Web Analytics
Bokserka sa Tajvana Lin obezbedila bronzu na Olimpijskim igrama - BetaRS

Bokserka sa Tajvana Lin obezbedila bronzu na Olimpijskim igrama

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 04.08.2024 | access_time 13:00
Bokserka sa Tajvana Lin obezbedila bronzu na Olimpijskim igrama
Kontroverzna bokserka sa Tajvana Lin Ju Ting obezbedila je danas svoju prvu olimpijsku medalju, dan nakon što je isto učinila i alžirska bokserka Imani Kelif, posle višednevnih kritika da njih dve ne bi trebalo da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Lin je u četvrtfinalu pobedila Bugarku Svetlanu Kamenovu u kategoriji do 57 kilograma, plasirala se u polufinale i obezbedila najmanje bronzanu medalju.

Takođe i Kelif je u subotu prošla u polufinale i obezbedila je bronzu, pobedom protiv Mađarice Ane Luke Hamori.

Poslednjih dana širom sveta priča se o Kelif i Lin i raspravlja o njihovom polu.

Obe su prošle godine diskvalifikovane sa Svetskog prvenstva u Indiji, nakon što je Međunarodna bokserska federacija saopštila da su njihovi rezultati utvrđivanja pola bili neodređeni, ali nije dostavila dokumentaciju.

Lin, koja će se u sredu u polufinalu boriti protiv Esre Jildiz Kahraman iz Turske, rekla je da joj je cilj da nastavi sa dobrim nastupima i da osvoji zlato. Ona nije pomenula dešavanja iz prethodnih dana, ali je navela da je ugasila društvene mreže pre prve olimpijske borbe u Parizu.

"Želim da zahvalim svim navijačima sa Tajvana", dodala je ona.

Činilo se da je Staneva prošla pored Lin odmah posle borbe, ali kada je sudija objavio odluku i podigao ruku tajvanske boksere proglasivši pobednicu, Staneva je otišla do protivničkog ugla i sela na konopac, a zatim je raširila konopce da Lin izađe.

Staneva je prošle godine izgubila od Lin na Svetskom prvenstvu, ali je taj rezultat poništen jer je Tajvanka pala na testu nakon što su rezultati utvrđivanja pola bili neodređeni.

Lin i Kelif dobile su podršku sa Tajvana i iz Alžira, a kritikama i tvrdnjama da su one muškarci ili transrodne osobe priključili su se bivši predsednik SAD Donald Tramp i književnica Džej Kej Rouling.

Teme