Web Analytics
Glasalo se za novog gradonačelnika Himare u Albaniji jer je prethodni, evroposlanik, u zatvoru - BetaRS

Glasalo se za novog gradonačelnika Himare u Albaniji jer je prethodni, evroposlanik, u zatvoru

Region | Izvor: Beta-AP | 04.08.2024 | access_time 23:25
Glasalo se za novog gradonačelnika Himare u Albaniji jer je prethodni, evroposlanik, u zatvoru
U Himari na jugu Albanije u nedelju se glasalo za novog gradonačelnika pošto je prethodnom, pripadniku grčke manjine, oduzeta funkcija jer je 2023. zatvoren zbog optužbe za navodnu kupovinu glasova, a u međubremenu je u Grčkoj izabran za poslanika Evropskog parlamenta i potom i za potpredsednika jednog njegovog tela.

Presuda je politički motivisana smatraju zatočeni Fredis Beleris (52) koji ima i državljanstvo Grčke i kome je bilo dopušteno da iz zatvora u Albaniji otputuje u Strazbur da bi položio zakletvu, i grčka vlada stranke Nova demokratija na čijoj listi je postao evroposlanik.

Taj slučaj je zaoštrio odnose između Tirane i Atine, a Grčka je zapretila da će sprečiti nastojanja Albanije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Dva kandidata na najnovijim izborima za gradonačelnika su takođe pripadnici lokalne zajednice Grka.

Dva kandidata u trci za gradonačelnika su kandidat vladajuće Socijalističke partije Vangjel Tavo i Petrak Đikurija iz koalicije Zajedno pobeđujemo.

Rezultati glasanja očekuju se u ponedeljak.

Po prvim procenama, glasalo je 37,61 odsto glasača od 23.000 upisanih.

Lokalni mediji su javili da je bilo manjih tehničkih problema na nekim biračkim mestima.

Glasanje je održano na vrhuncu turističke sezone sa hiljadama turista u područjima u kojima se glasalo.

Himara je naseljena etničkim Grcima, a to je priobalni region sa rastućim turističkim razvojem koji je prepun imovinskih sporova. Pitanje imovine i njene potencijalne eksploatacije kao deo državnog  turističkog razvoja bilo je u centru kampanja oba kandidata.

Posle pada albanskog komunističkog režima početkom 1990-ih, imovina koju je država prethodno zaplenila podeljena je stanovnicima, ali to je često dovodilo do sporova oko vlasništva pre doba komunista.

Teme