Web Analytics
Uticaj klimatskih promena na topljenje polarnog leda - BetaRS

Uticaj klimatskih promena na topljenje polarnog leda

Politika | 05.08.2024 | access_time 15:05
Uticaj klimatskih promena na topljenje polarnog leda
Xinhua/Zhao Dingzhe
Studija je otkrila značajnu ulogu koju su rast antarktičkog ledenog pokrivača i širenje morskog leda u Južnom okeanu imali u pokretanju Srednje-Pleistocenske  tranzicije (MPT) perioda značajnih klimatskih promena pre oko 1,2 do 0,7 miliona godina, obeleženog opsežnim formiranjem ledenih pokrivača i padom temperature morskih površina.

Studiju su sproveli istraživači sa Instituta za životnu sredinu Zemlje pri Kineskoj akademiji nauka (CAS), u saradnji sa istraživačima iz drugih domaćih i međunarodnih instituta, a objavljena je krsjem jula u međunarodnom naučnom časopisu Nauka (Science).

Rezultati istraživanja sugerišu da je došlo do značajnog rasta antarktičkog ledenog pokrivača pre između 1,25 miliona i 2 miliona godina. Rast ledenog pokrivača i povezano širenje morskog leda u Južnom okeanu doveli su do hlađenja u severnim visokim geografskim širinama, intenzivnijeg prenosa vlage u severnu hemisferu i naknadnog rasta ledenog pokrivača u severnoj hemisferi, čime je pokrenuta MPT.

Prema rečima akademika sa CAS An Džišenga, studija će doprineti procenama savremenog globalnog zagrevanja, koje već izaziva asimetrično topljenje ledenih pokrivača na polovima. Ledeni pokrivač severne hemisfere i morski led u Arktičkom okeanu doživljavaju ubrzano topljenje, dok se antarktički krio-sistem topi relativno sporije, primetio je on.

Rekao je da će studija povećati svest o važnosti kvantitativne procene veze između asimetričnog topljenja ledenih pokrivača i globalnih klimatskih promena.

Teme