Web Analytics
SSP: Vlast rasprodaje najvrednije prirodne resurse, poput rudnika Lece u Medveđi - BetaRS

SSP: Vlast rasprodaje najvrednije prirodne resurse, poput rudnika Lece u Medveđi

Ekonomija | Izvor: Beta | 05.08.2024 | access_time 16:35
Stranka Slobode i pravde (SSP) optužila je danas vlast u Srbiji da nastavlja da rasprodaje najvrednije prirodne resurse, pod sumnjivim i koruptivnim uslovima, poput rudnika "Lece" u Medveđi sa velikim rezervama olova, cinka, zlata i srebra.

Poslanici SSP-a Dušan Nikezić i Jelena Spirić uputili su Ministarstvu privrede pitanja o prodaji tog rudnika i očekuju hitne odgovore.

U saopštenju SSP-a navodi se da poslanici traže otkazivanje javnog nadmetanje za rudnik "Lece", a da Srbija preuzme aktivniju ulogu u upravljanju rudnikom, čija se vrednost procenjuje na više od 100 miliona evra.

Nikezić i Spirić upitali su zašto je prodaja zakazana za avgust, kada je zbog sezone odmora najmanje interesovanje potencijalnih investitora, zašto je rok za prodaju rudnika vrednog više od 100 miliona evra samo 31 dan, zašto je cena za otkup dokumentacije nestandarno visoka - čak 129 miliona dinara.

Poslanici su upitali Ministarstvo kako je moguće da je početna cena za prodaju rudnika samo 35 miliona evra, da li će pri prodaji rudnika biti favorizovan kineski Ziđin, imajući u vidu dugogodišnja predizborna obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o njihovom dolasku u Medveđu i da li država namerno postupa na način kako bi smanjila konkurenciju i omogućila favorizovanom kupcu da rudnik "Lece" otkupi po što nižoj ceni.

Teme