Web Analytics
Eljšani: Najverovatnije će biti zatvoreni svi objekti Pošte Srbije na severu Kosova - BetaRS

Eljšani: Najverovatnije će biti zatvoreni svi objekti Pošte Srbije na severu Kosova

Kosovo | 05.08.2024 | access_time 17:30
Eljšani: Najverovatnije će biti zatvoreni svi objekti Pošte Srbije na severu Kosova
prt.scr rts.rs

Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani izjavio je danas da je do sada zatvoreno šest objekata "Pošte Srbije" na severu Kosova jer su radili bez licence, kao i da će najverovatnije biti zatvorena preostala tri.


On je za portal Kossev rekao da je dašašnja akcija, tokom koje je Kosovska policija oko 14 sati ušla u svih devet objekata "Pošte" u četiri opštine na severu Kosova, sprovedena "nakon što su dobili informaciju da ti objekti rade bez licence".

"Danas oko 14 časova, policija je sprovela operaciju na devet lokcija na severu Kosova. Pošto smo dobili informacije i zahtev od organa za regulaciju elektronske poštanske komunikacije iz Prištine da na severu Kosova postoje pošte koje nisu licencirane, tačnije nisu registrovane", kazao je Eljšani.

U toku je akcija na još tri lokacije, dok je ostalih šest zatvoreno, preneo je Kossev.

"Mi smo ušli na ovih devet lokacija, za sad smo zatvorili šest objekata. Pošto smo videli da nemaju licence, najverovatnije će svih devet objekata biti zatvoreno. Do sada je operacija tekla bez problema", naveo je on.

Eljšani nije precizirao šta je tačno oduzeto iz tih objekata u papirnim vrećama koje je policija iznela, ali se pretpostavlja da je u pitanju dokumentacija Republike Srbije, a nije mogao da potvrdi ni da li je zaplenjen novac.

"Policijska procedura je takva da ako nađemo neki dokaz, onda to uzmemo i nosimo kod tužioca, a on donosi odluku šta dalje sa tim. Ne mogu da kažem šta je tačno zaplenjeno, verovatno pečati i dokumenta. Zavisi šta se sve nađe", kazao je Eljšani uoči zatvaranja sedmog objekta, glavnae Pošte u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska policija u maju ove godine već je zatvorila Upravu za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na severu Kosova.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je današnja akcija Kosovske policije "protivpravna", odnosno da je izvedena suprotno sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, u kome se navodi da će se sva pitanja poštanskih usluga rešavati isključivo u okviru dijaloga.

Petković je naveo da je Kosovska policija, osim u objekte "Pošte Srbije", ušla i u prostorije Trezora Poštanske štedionice u Leposaviću.



Policija ušla u sve srpske Pošte na severu Kosova

Kosovska policija ušla je danas u devet objekata "Pošte Srbije" u četiri opštine na severu Kosova, potvrdio je zamenik komandira za region Sever Veton Eljšani.
On je za portal Kossev potvrdio da se radi o sinhronizovanoj akciji u svih devet objekata, na osnovu zahteva Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

"Dobili smo informaciju da se u ovim objektima posluje bez licence", rekao je Eljšani.

Kossev navodi i da je policija zatvorila malu poštu u Kosovskoj Mitrovici, odakle su izneli dve kutije i kese.


Ministarstvo Srbije za informisanja osudilo 'upadanje' policije u pošte na Kosovu

Ministarstvo Srbije za informisanje i telekomunikacije je osudilo današnje "upadanje" policije Kosova u više jedinica poštanske mreže Javnog preduzeća "Pošta Srbije" na severu Kosova i Metohije.

"Ovo je još jedan u mnoštvu primera demonstriranja otvorene sile i protivpravnog delovanja privremenih institucija samouprave u Prištini koje za cilj imaju trajni progon preostalog srpskog i drugog nealbanskog življa na području Kosova i Metohije" - piše u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo navodi da očekuje da "relevantni međunarodni akteri reaguju u najkraćem roku i zaštite elementarna ljudska i građanska prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na području Kosova i Metohije".


Petković: Kosovska policija protivpravno upala u Pošte na severu Kosova i Metohije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je današnja akcija Kosovske policije, koja je ušla u sve objekte "Pošte Srbije" na severu Kosova, kao i u prostorije Trezora Poštanske štedionice u Leposaviću - "protivpravna".


"Na ovaj način Kurti direktno provocira ratni sukob i očigledno je da želi da izazove sukobe na terenu po svaku cenu, a sve naočigled međunarodne zajednice", ocenio je Petković u pisanoj izjavi.

Dodao je da je ta akcija Prištine izvedena suprotno sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, u kome se navodi da će se sva pitanja poštanskih usluga rešavati isključivo u okviru dijaloga.

"Konkretno, Akcionim planom o telekomunikacijama iz 2015. godine dogovoreno je u tački 5. da su se obe strane saglasile da će o poštanskim uslugama razgovarati u kasnijoj fazi Dijaloga", naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, kosovski premijer Aljbin Kurti se nakon ukidanja dinara i zatvaranja filijala Poštanske štedionice "obrušio na funkcionisanje Pošte Srbije, želeći da Srbe ostavi bez ikakvih sredstava za život, a radnike na ulici".

"Neka se međunarodna zajednica dozove upamet, jer dok se oni oglase i preduzmu korake iz svoje nadležnosti na prostoru Kosova i Metohije kako bi zaustavili Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu, svi Srbi će ili biti proterani ili pohapšeni, a sve tekovine i dogovori iz Dijaloga zgaženi i poništeni. Ako je to ono što žele i što nam poručuju svojim pasivnim stavom, neka nam tako jasno i kažu", kazao je Petković.

Teme