Web Analytics
Uhapšen muškarac iz Virdžinije koji je pretio Kamali Haris, preko Interneta - BetaRS

Uhapšen muškarac iz Virdžinije koji je pretio Kamali Haris, preko Interneta

Svet | 05.08.2024 | access_time 20:45
Uhapšen muškarac iz Virdžinije koji je pretio Kamali Haris, preko Interneta
 Protiv jednog muškarca iz američke savezne države Virdžinija podignuta je optužnica jer je preko društvenih mreža pretio nasiljem potpredsednici SAD Kamali Haris, ubrzo pošto je ona ušla u kampanju za predsedničku kandidaturu, javlja danas Bi-Bi-Si (BBC).


Frenk Kariljo je prošlog petka optužen da je preteće poruke postavljao na konzervativnoj društvenoj mreži GETTR.

Kako se navodi u sudskoj dokumentaciji, Karilju se na teret stavlja da je napisao da će Kamala Haris "zažaliti što je uošte pokušala da se kandiduje za predsednika" i da bi je "trebalo živu spaliti".

"Ja ću to lično da uradim, ako niko drugi neće", dodao je u spornoj objavi.

Istražitelji tvrde da je Kariljo "svesno i sa umišljajem učinio pretnju da će (Kamali Haris) oduzeti život i naneti joj telesnu povredu", prenosi BBC.

U optužnici podnetoj na federalnom nivou navodi se još nekoliko internetskih objava koje je Kariljo napisao, a u kojima je koristio ekstremno nasilan i preteći jezik.

Na meti njegovih pretnji bili su i predsednik SAD Džozef Bajden i direktor Federalnog istražnog biroa Kristofer Rej.

Prema američkim federalnim propisima, ko preti predsedniku države, potpredsedniku ili drugim licima u predsedničkoj sukcesiji, suočava se sa kaznom od najviše pet godina zatvora. 

Sporne poruke nose datum 27. jul, što je manje od nedelju dana pošto je Bajden odlučio da se povuče iz trke za reizbor i preporučio svoju potpredsednicu Kamalu Haris da ona bude predsednička kandidatkinja Demokratske partije.

Kariljo je uhapšen 2. avgusta, a agenti FBI su prilikom pretrage njegovog stana zaplenili poluautomatsku pušku AR15 i revolver, pokazuje sudska dokumentacija.

Republikanci i demokrate osuđuju sve izraženiji trend političkog nasilja u SAD, naročito pošto je prošlog meseca jedan mladić pokušao da ubije republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika države Donalda Trampa, koji je u tom napadu lakše ranjen.

GETTR i Gugl sarađuju sa FBI u istrazi, saopšteno je.

GETTR je osnovao Trampov glavni portparol Džejson Miler. On je napustio tu kompaniju prošle godine da bi se pridružio Trampovoj predsedničkoj kampanji.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika