Web Analytics
Kina: Polovina regiona ostvarila stopu rasta BDP iznad 5 odsto - BetaRS

Kina: Polovina regiona ostvarila stopu rasta BDP iznad 5 odsto

Ekonomija | 06.08.2024 | access_time 09:05
Kina: Polovina regiona ostvarila stopu rasta BDP iznad 5 odsto

Trideset jedna kineska provincija, region i grad objavili su podatke o rastu BDP-a za prvu polovinu 2024. godine, a 16 je prijavilo stope rasta iznad nacionalnog proseka od pet odsto.

Autonomni region Unutrašnja Mongolija prednjači po stopi rasta BDP-a sa 6,2 odsto.

Iza ovog regiona, slede grad Čungćing i autonomni region Tibet, sa rastom BDP-a od 6,1 odsto.

Trinaest regiona na nivou provincija u pomenutom periodu ostvarilo je vrednost proizvodnje od preko 2.000 milijardi juana (280,2 milijarde dolara), a prednjače Guangdung, Đijangsu i Šandung.

Pored toga, otvaranje na visokom nivou nastavilo je da se produbljuje širom zemlje.

Konkretno, zapadni region Kine u prvoj polovini godine zabeležio je najveću stopu rasta u spoljnoj trgovini. Vrednost uvoza i izvoza u regionu dostigla je 1,93 hiljade milijardi juana, što je povećanje od 10,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Trgovina između provincije Hajnan i zemalja koje učestvuju u zajedničkoj izgradnji "Pojasa i puta" porasla je za 40,2 odsto na godišnjem nivou.

Ključne ekonomske zone, uključujući region Peking-Tijenđin-Hebej, deltu reke Jangce i područje Velikog zaliva Guangdung-Hongkong-Makao, nastavile su da unapređuju nacionalni ekonomski rast, doprinoseći u zbiru sa više od 40 odsto BDP-u zemlje.

Industrije kao što su biomedicina, veštačka inteligencija, vozila sa pogonom na nove izvore energije i proizvodnja elektronike doživele su impresivan rast. 

Nacionalna komisija za razvoj i reformu, koja je glavni ekonomski planer Kine, dodatno je naglasila važnost razvoja novih kvalitetnih produktivnih snaga. 

Dženg Šanđije, šef pomenute komisije, istakao je u intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG)veliku potrebu da se u potpunosti iskoriste inovacije i prilagode transformacije industrije u skladu sa lokalnim uslovima, kako bi se efikasno negovale nove kvalitetne produktivne snage.

 

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

IT