Web Analytics
Sindikat: Masovni protesti pokazuju da građani nisu spremni da žrtvuju zdravlje zbog litijuma - BetaRS

Sindikat: Masovni protesti pokazuju da građani nisu spremni da žrtvuju zdravlje zbog litijuma

Društvo | 06.08.2024 | access_time 09:10
Sindikat: Masovni protesti pokazuju da građani nisu spremni da žrtvuju zdravlje zbog litijuma
Foto: Beta/Pavle Perić
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da masovni ekološki protesti zbog namere vlasti da iskopava litijum pokazuju da građani Srbije nisu spremni da žrtvuju zdravlje i životnu sredinu zarad kratkoročnih ekonomskih koristi.

"Dok vlast i pobornici kopanja tvrde da je iskopavanje litijuma potpuno bezopasno, moramo istaći da je rudarstvo u Srbiji jedna od najrizičnijih industrija za radnike, zbog opasnosti koje uključuju nesreće u rudnicima, izloženost opasnim hemikalijama i teške fizičke uslove", naglasila je "Sloga", povodom 6. avgusta Dana rudara.

Kako je navela, "nesreća u rudniku Soko iz aprila 2022. godine, koja je odnela živote osam rudara i povredila dvadeset, ostala je bez odgovornosti, što potvrđuje da su u ovoj državi pravo i pravda na strani industrijalaca, a ne radnika".

Upozorila je da su uslovi rada rudara teški, da su izloženi visokim rizicima i zaslužuju adekvatnu podršku i zaštitu.

"Poslodavci moraju snositi odgovornost za nesreće i povrede na radu, a uvođenje strožih kazni za kršenje propisa o bezbednosti i zdravlju na radu je od suštinske važnosti za zaštitu radnika", poručila je "Sloga".

Teme