Web Analytics
Mediji: Rusija tvrdi da je povećala proizvodnju FPV dronova na 4.000 dnevno - BetaRS

Mediji: Rusija tvrdi da je povećala proizvodnju FPV dronova na 4.000 dnevno

Društvo | Izvor: Beta | 06.08.2024 | access_time 09:30
Mediji: Rusija tvrdi da je povećala proizvodnju FPV dronova na 4.000 dnevno
Ruska vojna industrija povećala je broj proizvedenih lakih borbenih i osmatračkih FPV dronova (First person view - pogled iz prvog lica) na oko 4.000 dnevno, odnosno 167 na sat, ali ukrajinske procene nagoveštavaju da bi taj broj mogao da bude čak i do dva i po puta veći, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Ministar odbrane Rusije Andrej Belousov izjavio je da je proizvodnja dronova povećana na 120.000 komada mesečno i da su predstavnici vojne industrije za svoje fabrike sastavili priručnik od 28 tačaka u kojem se detaljno definiše kako teče prikupljanje sirovina, proizvodnja, testiranje i obuka osoblja za upotrebu FPV dronova na ratištu sa Ukrajinom.

Zapadni mediji tvrde da je Rusija uspela da naglo poveća proizvodnju tih lakih letelica jer je strateški rasporedila proizvodne kapacitete u velike gradove kao što su Moskva, Sankt Peterburg, Sevastopolj, Njižni Novgorod, Rjazanj, Samara, Sahalin, Tomsk i Tula, kao i u neke manje pogone u Baškoristanu i Tatarstanu a postoje informacije i da je nekadašnja fabrika hleba u Tambovu u međuvremenu prešla na proizvodnju FPV dronova.

U tim mestima postoji dovoljno stručne radne snage i sirovina za masovnu proizvodnju ali i potrebnog prostora i druge infrastrukture. Mnogi od tih novoformiranih pogona otvoreni su u prostorima koje su do skoro koristile zapadne firme koje su nakon početka napada na Ukrajinu 2022. godine napustile Rusiju.

Najava Belousova u prvi mah je izazvala nevericu, jer cifra od 120.000 FPV dronova mesečno zaista izgleda impresivno, ali je naknadna analiza pokazala da je tako nešto sasvim izvodljivo. Naime, i Ukrajina, koja ima manje kapacitete, sebi je postavila cilj da do kraja godine proizvodnju FPV dronova poveća na milion godišnje, odnosno oko 84.000 mesečno, što je uporedivo sa ruskim mogućnostima.

Zaključak je da sve zavisi samo od količine raspoloživog novca i da bi Rusi i sa sadašnjim kapacitetima u dogledno vreme mogli da proizvodnju povećaju na dva miliona komada godišnje, prenosi portal.

S druge strane, i Ukrajina je povećala tempo proizvodnje FPV dronova, s tim što su cifre koji njeni pogoni postižu trenutno nešto manje i iznose oko 50.000 komada mesečno.

Osnivač ukrajinske kompanije DroneSpace Maksim Šeremet navodi da Ukrajina nikada nije prebacila cifru od 50.000 FPV dronova na mesečnom nivou ali i da Rusija na front može da pošalje čak 300.000 takvih letelica svakog meseca.

Te procene daleko prevazilaze čak i ruske zvanične tvrdnje i nije ih moguće kredibilno proveriti.

Nakon što je rešila problem proizvodnje dronova koji je mučio od početka rata, Rusija se sada suočava sa manjkom operatora tih oružja koja su u velikoj meri uticale na tok sukoba i u mnogome promenile način na koji se on vodi.

U ovom trenutku, prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, u više centara za obuku sprovodi se trening oko 3.500 ljudi koji će u narednom periodu biti poslati na front da upravljaju FPV dronovima. Rusija tvrdi da, osim toga, u jedinicama ima i oko 1.700 operatora dronova ostalih tipova (non-FPV).

FPV dronovi uglavnom služe za izviđanje bojišta, bez nepotrebnog izlaganja ljudstva neprijateljskoj vatri. Snimak prenose u realnom vremenu što omogućava korekciju artiljerijske vatre ali i pravovremeno reagovanje na pokrete neprijateljskih trupa.

Postoje FPV dronovi koji su opremljeni eksplozivom ili minobacačkom municijom, što omogućava neposredno dejstvo po utvrđenim položajima, oklopnim i drugim vozilima, artiljerijskim položajima ili komandnim centrima u pozadini neprijatelja.

Složeniji dronovi mogu da učestvuju i u elektronskom ratovanju, odnosno da sprovode ometanje neprijateljskih sredstava veze, da utiču na signal GPS mreže i obmanjuju neprijateljske sisteme za elektronsko ratovanje, što može izazvati konfuziju i dezorganizaciju u redovima protivnika.

S obzirom na relativno visoku preciznost, nisku proizvodnu cenu i minimalnu opasnost po operatore, FPV dronovi su postali nezamenjivo oruđe na savremenom bojištu, utoliko pre što nijedna vojska na svetu još nije razvila dovoljno efikasno sredstvo za suprotstavljanje jednovremenom dejstvu većeg broja dronova protivnika.

FPV dronove mogu da koriste i relativno slabo obučeni vojnici pa i neregularne snage, a masovno prisustvo u vazduhu u velikoj meri utiče na aktivnosti i moral protivničkih strana, odnosno smanjuje njihove borbene potencijale.

Teme