Web Analytics
Institut za transfuziju poziva građane da daju krv, dramatično male rezerve - BetaRS

Institut za transfuziju poziva građane da daju krv, dramatično male rezerve

Društvo | 06.08.2024 | access_time 10:35
Institut za transfuziju poziva građane da daju krv, dramatično male rezerve
Foto: Beta/Miloš Miškov
Institut za transfuziju apelovao je danas na građane da daju krv zbog značajnog smanjenja rezervi.

"Institut za transfuziju krvi Srbije trenutno raspolaže jednoipodnevnim rezervama krvi uz izuzetno nepovoljnu distribuciju krvnih grupa. Značajno su smanjene rezerve negativnih krvnih grupa i najčešćih krvnih grupa u našoj populaciji A pozitivne i nulta pozitivne", stoji u saopštenju.

Dodaje se da su godišnji odmori i izuzetno visoke temperature doprineli da se broj prikupljenih jedinica krvi na nedeljnom nivou od početka jula meseca kreće između 1.100 i 1.300 jedinica, a minimalne nedeljne potrebe iznose 1.500 jedinica krvi. 

"Pored dovoljnih rezervi krvi za zbrinjavanja hitnih slučajeva i neodložnih stanja važno je da rezerve svih krvnih grupa budu dovoljne i za nesmetano odvijanje operativnih programa i transfuziološke terapije. Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstvenih institucija od izuzetnog je značaja da se rezerve krvi što pre vrate na stabilan trodnevni nivo", navodi se u saopštenju.
Apeluje se na sve zdrave građane u starosnoj dobi od 18 do 65 godina da dobrovoljno daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, od 7 do 19 časova radnim danima i od 8 do 15 časova subotom, ili u nekoj od mobilnih ekipa na terenu.

Raspored mobilnih ekipa na terenu može se videti na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije www.itks.rs

Teme