Web Analytics
Inovacije u kineskoj prestonici četkica za zube - BetaRS

Inovacije u kineskoj prestonici četkica za zube

Tehnologija | 06.08.2024 | access_time 15:05
Inovacije u kineskoj prestonici četkica za zube
Xinhua/Li Bo
U fabrici četkica za zube Sansiao u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu, zaposleni pažljivo prate robotske ruke koje izvode precizno injekciono presovanje na proizvodnoj liniji, dok u susednoj izložbenoj hali drugi zaposleni vodi video poziv sa klijentom iz inostranstva.

Sansiao grupa je istaknuti član među otprilike 2.000 preduzeća koja čine osnovu industrije četkica za zube u naselju Hangđi, grad Jangdžou. Ovo industrijsko naselje, koje zauzima manje od 40 kvadratnih kilometara, proizvodi 7,5 milijardi četkica za zube godišnje, a proizvodi se izvoze u više od 80 zemalja i regiona, prenosi Sinhua.

Zanimljivo je da svaka treća četkica za zube na svetu dolazi iz Hangđija, mesta koje je Kineski nacionalni savet za lake industrije 2003. godine nazvao "prestonicom četkica za zube Kine".

Koreni industrije proizvodnje četkica za zube u Hangđiju sežu do kasne dinastije Ćing (1644-1911), kada je inovativni zemljoradnik revolucionarno promenio dizajn četkica za zube praveći ih od volovskih kostiju i svinjskih čekinja.

Industrija četkica za zube dugo je bila smatrana sektorom sa niskim profitom, ograničenim kratkim industrijskim lancem i skromnim profitima, navode poznavaoci prilika u proizvodnji. Međutim, ova nekada potcenjena industrija stala je na čelu tihe revolucije poslednjih godina, vođena povećanom efikasnošću, tehnološkim napretkom i inovativnim idejama.

"Uložili smo milijardu juana (oko 140 miliona američkih dolara) u izgradnju naše nove pametne fabrike," rekao je Han Siaotian, asistent predsednika Sansiao grupe. "Opremljena inteligentnim robotima, automatizovanim montažnim linijama i pametnim upravljačkim sistemom, naša fabrika radi bez prestanka, sa povećanjem proizvodne efikasnosti od oko 50 procenata", naveo je.

Inovacija je ključni katalizator koji pokreće transformaciju ove industrije. Jangdžou Sanfeng braš kompanija u saradnji sa vodećom kompanijom za istraživanje veštačke inteligencije (AI) iz Šendžena na jugu Kine, nedavno je razvila električnu četkicu za zube na bazi AI tehnologije. Ovaj pametni uređaj ima ekran i ugrađeni senzor, što mu omogućava interakciju sa korisnicima i prenos podataka o oralnom zdravlju na mobilnu aplikaciju.

Inovativna četkica za zube već se naručuje iz zemalja kao što su Švajcarska i Rusija, rekao je Li Jang, predsednik Sanfenga. On predviđa da će novi proizvod postići godišnji prihod od oko 150 miliona juana kada dostigne pun kapacitet.

Proizvodi za oralnu negu iz Hangđija stekli su priznanje u raznim okruženjima, uključujući evropske stomatološke klinike, luksuzne hotele u Dubaiju i istraživački ledolomac Suelong, koji podržava kineske polarne ekspedicije. Prilagođene četkice za zube pomogle su u zaštiti istraživača od krvarenja desni u polarnim regionima.

Kreativnost je takođe podstakla razvoj industrije četkica za zube u Hangđiju. Četkica za zube sa ručkom u obliku struka i postoljem koje podseća na tradicionalnu kinesku pejzažnu sliku, razvijena od strane kompanije Minšeng braš dejli kemikal postala je međunarodni hit. "Inspiraciju crpimo iz tradicionalne kineske kulture kako bismo poboljšali estetsku vrednost naših proizvoda za naše kupce", rekao je Džang Degang, šef kompanije, napominjući da se 90 procenata njihovih proizvoda izvozi u druge zemlje.

Kako domaća i međunarodna tržišta postaju zasićena, Hangđi podstiče preduzetnike da se prošire u sektore sa većom dodatom vrednošću. Kompanija Điangsu golden matirijal tehnolodži, nakon decenije specijalizacije u pakovanju četkica za zube, sada se upušta u polje polimernih materijala. "Razvili smo protonsku membranu za razmenu, ključnu komponentu vodoničnih gorivnih ćelija, i očekujemo da postignemo masovnu proizvodnju ove godine," rekao je Sie Sihai, generalni direktor kompanije.

Sa 15 proizvođača inovativnih polimernih materijala za pakovanje, Hangđi sada cilja na nove industrije kao što su proizvodnja automatizovane opreme i pametno skladištenje energije, označavajući novo poglavlje u svojoj industrijskoj evoluciji.

Teme