Web Analytics
Pešić: Ponekad je potrebno doživeti ovakvu utakmicu - BetaRS

Pešić: Ponekad je potrebno doživeti ovakvu utakmicu

Olimpijada | Izvor: Beta | 06.08.2024 | access_time 18:25
Pešić: Ponekad je potrebno doživeti ovakvu utakmicu
Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da je ekipa pokazala ponos i karakter u današnjoj utakmici protiv Australije u četvrtfinalu olimpijskog turnira i da su tako teški mečevi nekada potrebni.

"Svaka eliminaciona utakmica je teška sa mentalnog, psihičkog aspekta. Iako većina misli da je mnogo važno da u napadu donosiš odluke uz samopouzdanje, ipak je totalno obrnuta situacija. Prvi put nam se desilo da smo mi, verovatno pod tim psihičkom pritiskom poklekli, noge su nam otkazale, nismo čak ni stigli da napravimo faul. Ne zbog toga što su oni fantastični, Mils koji je dao 20 poena u prvom poluvremenu, a posle samo šest", rekao je Pešić novinarima u Parizu.

Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale olimpijskog turnira pošto su u Parizu posle produžetka pobedili Australiju 95:90, u utakmici u kojoj su imali zaostatak od 24 poena.

"Bilo je potrebno samopouzdanje u odbrani, a tu smo potpuno podbacili. Počeli smo da se gledamo, a oni su to iskoristili, videli ste kako su napali naše spoljne igrače, na ivici faula. Nismo u napadu mogli da pronađemo rešenje za njihovu agresivnu odbranu. Oni su dizali samopouzdanje, a mi smo se pretvorili u pratioce na terenu", dodao je on.

"Sva sreća da u košarci postoje dva poluvremena, pa da možemo da se presaberemo i vidimo šta možemo da uradimo. I to smo pokazali, taj ponos, karakter. Ne znaš šta je bolje, da loše počneš pa da pobediš ili da držiš kontinuitet tokom čitave utakmice pa da pobediš. Ja sam za ovo drugo, ali ponekad je verovatno potrebno da doživiš ovakvu utakmicu na ovakom turniru", dodao je selektor.

Pešić je rekao da bi njegova ekipa danas izgubila da nije promenila odbranu i pokazala dodantu želju za pobedom, karakter i ponos.

"Onda bi krenulo da se objašnjava zašto smo izgubili. Trener nije uzeo tajm-aut, trebalo je da drži Jokića 50 minuta na terenu i onda sigurno dobijamo", dodao je on.

Srpski tim je u grupnoj fazi pobedio Južni Sudan, koji se žalio na suđenje u toj utakmici.

Pešić je rekao da se Srbija nije žalila na pojedine odluke, ali da niko neće komentarisati suđenje dok je on trener.

"Protivnički trener je bio opčinjen sudijama, oni su izrazili nezadovoljstvo. Ali onaj ko gubi, ima pravo da se ljuti. Nismo ni mi srećni suđenjem, nije pronađen balans, ali to se dešava. Zvanična ocena je da je bilo mnogo grešaka, a ne da je neko oštećen", rekao je Pešić.

Utakmicu je propustio Nikola Jović, a Pešić je rekao da on nije mogao danas da igra, ali da se oseća bolje.

Srbija će u sredu u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela aktuelnog šampiona selekcije SAD i Brazila.

Teme