Web Analytics
Zvaničnici Srbije upozoravaju na potencijalnu eskalaciju sukoba na Kosovu zbog otvaranja mosta na Ibru - BetaRS

Zvaničnici Srbije upozoravaju na potencijalnu eskalaciju sukoba na Kosovu zbog otvaranja mosta na Ibru

Politika | 07.08.2024 | access_time 08:40
Zvaničnici Srbije upozoravaju na potencijalnu eskalaciju sukoba na Kosovu zbog otvaranja mosta na Ibru
Foto: Beta/Saša Đorđević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović ocenio je u sredu da najavljeno otvaranje centralnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici potencijalno predstavlja "veliku tačku eskalacije".

Kosovske vlasti su za sredu najavile otvaranje mosta na Ibru, između severne Mitrovice, gde žive uglavnom Srbi, i južne Mitrovice, gde je albansko stanovništvo u većini, zbog čega su mogući protesti.

"Most ima i svoj faktički značaj, ali i veliku simboličku vrednost, jer za Srbe je to bila poslednja tačka otpora i te 1999. godine i narednih 25 godina. Tačka na kojoj je očuvana Kosovska Mitrovica, njen multietnički karakter, ali i čitav sever Kosova i Metohije", rekao je Starović za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, međunarodnoj zajednici, državama Kvinte i misiji Kfora je "jasno da tako nešto ne sme biti učinjeno van okvira dijaloga i pre nego što se ispune određeni uslovi koji su definisani važećim sporazumima".

Ministar je naveo i da su Međunarodne mirovne snage (KFOR) u saopštenjima dale neka uveravanja da će oni održavati svoje prisustvo na tom mostu i da smatraju da rešenje za otvaranje mosta mora biti pronađeno isključivo kroz proces briselskog dijaloga.

"Smatram da je to jedan korektan stav. Naravno da mi ne možemo biti potpuno spokojni, da su postojala različita iskustva i sa Kforom i sa Euleksom, ali moramo da se uhvatimo upravo za prisustvo Kfora, jer je to jedina oružana sila koja može da garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je Starović.

Ponovio je stav više srpskih zvaničnika da premijer Kosova Aljbin Kurti, najavama otvaranja mosta, hapšenjima Srba i zatvaranjem poslovnica Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije, "želi da izazove nekakav sukob i uvuče Srbiju u rat".

"I to ne u rat sa privremenim institucijama u Prištini, već u rat sa NATO savezom", ocenio je Starović.
Evropska misija za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je u sredu da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu, kao i da će, ako bude neophodno, podržati policiju Kosova u održavanju javnog reda i mira i u slučajevima nemira.

(beta/cmg)

Teme