Web Analytics
Bivši diplomata Peci: Kosovo se ponaša nepredvidivo, ide ka sukobu sa međunarodnom zajednicom - BetaRS

Bivši diplomata Peci: Kosovo se ponaša nepredvidivo, ide ka sukobu sa međunarodnom zajednicom

Kosovo | 07.08.2024 | access_time 09:50
Bivši diplomata Peci: Kosovo se ponaša nepredvidivo, ide ka sukobu sa međunarodnom zajednicom
Foto: Youtube/Printscreen
Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj (KIPRED) iz Prištine i bivši kosovski diplomata Ljuljzim Peci izjavio je da aktuelne akcije kosovskih vlasti "na severu zemlje produbljuju jaz između Kosova i međunarodne zajednice, jer pred sobom ima partnera koji je nepredvidiv".

On je, za Radio Slobodna Evropa (RSE), ocenio da "Kosovo ide ka velikom sukobu sa međunarodnom zajednicom" i istakao: "Međutim, Kosovo nema kapacitet da nanese štetu međunarodnoj zajednici. Može samo sebi da naškodi".

"Da, jaz se produbljuje, jer partnerstvo ne može da se izgradi ukoliko se ne konsultuju strane koje imaju bezbednosne odgovornosti na severu zemlje. Čak se i jaz, mislim, već mnogo produbio. Kako ona na ovakav način vidi partnera koji je nepredvidiv i koji bez prethodne konsultacije preduzima akcije u ovom delu zemlje, imajući u vidu odgovornosti u oblasti bezbednosti", objasnio je Peci.

Prema njegovim rečima, u akcijama zatvaranja ekspozitura Pošte Srbije na Kosovu "ne radi se samo o sprovođenju zakona, već i o implikacijama na bezbednost u tom delu zemlje".

Dodao je da primena zakona treba da se radi "uz konsultacije i koordinaciju sa onima koji su odgovorni za bezbednost u tom delu zemlje".

"Ne zaboravimo da Kosovo nema potpuni suverenitet čak i dok KFOR ima ovaj mandat, koji ima danas. Znamo kako stvari funkcionišu. I tu je problem, nije problem u primeni zakona. Problem je u tome da li smo pouzdan partner ili ne? Tu je srž problema", ocenio je Peci.

On je naveo da je Evropska unija (EU) uvela sankcije Kosovu, ali je, kako smatra, najveća sankcija ponašanje SAD "to što su povukle podršku koju su ranije davale Kosovu" i naglasio:" Nema većih sankcija od tih".

Ukazao je da se to vidi u tome da Kosovo više nema podršku na međunarodnom planu koju je ranije pružala Amerika, navodeći da je "Kosovo prepušteno samo sebi i njime se sada bavi samo u domenu upravljanja sukobima, ništa više".

Teme