Web Analytics
Groblja: Zbog dugova Beograđana, moguća uklanjanja spomenika i oduzimanje grobnih mesta - BetaRS

Groblja: Zbog dugova Beograđana, moguća uklanjanja spomenika i oduzimanje grobnih mesta

Društvo | 07.08.2024 | access_time 12:15
Groblja: Zbog dugova Beograđana, moguća uklanjanja spomenika i oduzimanje grobnih mesta
Foto: Beta/Emil Vaš
Beograđani duguju pogrebnom preduzeću 1,5 milijardi dinara za zakup i održavanje grobnih mesta, a ako se dug ne izmiri, kroz nekoliko godina može doći i do oduzimanja tih mesta, naveli su danas iz JKP "Pogrebne usluge".

Direktor tog preduzeća Vladan Đukić rekao je za RTS da to što građani godišnje ne plaćaju po 1.466 dinara, koliko iznosi naknada za održavanje grobnog mesta, direktno utiče na rad preduzeća, tako da ono nema sredstava za održavanje kapela, staza i pomoćnih objekata.

"Kada vidimo da se niko ne odaziva, da je grobno mesto neuređeno, neodržavano, neposećivano... mi uklanjamo nadgrobni spomenik bez obaveze čuvanja i to grobno mesto dodelimo nekom drugom", kazao je Đukić.

Ocenio je da je glavni razlog dugovanja nebriga, odnosno stav da "ljudi dok ne moraju, neće da plaćaju, što ide na štetu svim građanima koji izmiruju svoje obaveze".

Kako je preneo RTS, za razliku od drugih komunalnih dugova, za pogrebne usluge građane ne posećuje izvršitelj, već ih preduzeće bar dva puta godišnje podseti obaveštenjima na kućnoj adresi, a prethodni dug preduzeće naplati zajedno sa troškovima naknade prilikom sledeće sahrane.

Naknada za održavanje grobnog mesta se prilikom sahrane plaća unapred za deset godina, nakon čega se na godišnjem nivou održavanje naplaćuje 1.466 dinara.

Teme