Web Analytics
Pućdemon planira da se vrati u Španiju uprkos pretnji hapšenjem - BetaRS

Pućdemon planira da se vrati u Španiju uprkos pretnji hapšenjem

Svet | 07.08.2024 | access_time 15:00
Pućdemon planira da se vrati u Španiju uprkos pretnji hapšenjem
AP Photo/Gloria Calvi

Bivši predsednik regionalne vlade Katalonije Karles Pućdemon koji je u bekstvu od 2017. godine kada je neuspešno pokušao da otcepi taj region od Španije, najavio je da planira da se u četvrtak vrati u Španiju iako će verovatno biti uhapšen, javlja agencija AP.

Pućdemon je danas rekao da će doći na skup njegove političke partije "Zajedno za Kataloniju" (Junts) u Barseloni.

U saopštenju na Jutjubu Pućdemon je rekao da "ne može slobodno da prisustvuje" sutrašnjoj sednici nove regionalne vlade i optužio vlasti Katalonije da ge proganjaju iako je španska vlada premijera Pedra Sančesa pomilovala Pućdemona i njegove saradnike.

Regionalna policija u Kataloniji saopštila je da namerava da se povinuje sudskom nalogu za hapšenje Pućdemona.

Pućdemonovo bekstvo iz Španije postalo je legenda među njegovim sledbenicima i velika sramota za špansku policiju i sudstvo. On je slavna figura za mnoge koji žele da se Katalonija odvoji od Španije.

Njegov povratak će verovatno izazvati ponovnu političku napetost zbog pitanja katalonske nezavisnosti. Neuspeli pokušaj secesije izazvao je ustavnu krizu u Španiji.

Povratak bivšeg katalonskog lidera komplikuje dogovor postignut posle višemesečnog ćorsokaka između Katalonske socijalističke partije (PSC) Salvadora Ile i druge glavne katalonske separatističke partije i levičarske ERC.

Taj dogovor je obezbedio dovoljnu podršku u katalonskom parlamentu da Ili sutra postane predsednik regiona u četvrtak, na sednici koja će biti posle skupa Pućdemonove stranke.

Sporni zakon o amnestiji koji je izradila španska koaliciona vlada predvođena socijalistima, potencijalno bi mogao da Pućdemona i stotine drugih pristalica katalonske nezavisnosti oslobodi gonjenja.

Ali, Vrhovni sud osporava taj zakon koji je ove godine odobrio španski parlament, te ima neizvesnosti koja će krivična dela biti oproštena, te bi i Pućdemon, optužen i za proneveru novca, mogao da završi u zatvoru.

U Kataloniji je Dana 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos suspenziji zakona o tome u Ustavnom sudu Španije. Na referendumu je glasalo 43 odsto građana Katalonije, od kojih je 92 odsto podržalo nezavisnost. Katalonski parlament proglasio je nezavisnost 27. oktobra 2017. godine što je dovelo do toga da je španska vlada zavela svoju direktnu vlast Kataloniji, smenivši Pućdemona i katalonsku vladu. Katalonski parlament je raspušten i održani su katalonski regionalni izbori.

Potom su podignute su optužbe zbog pobune i zloupotrebu javnih sredstava protiv Pućdemona i drugih članova njegove vlade.

Pućdemon i drugi su pobegli u Belgiju i protiv njih su izdati evropski nalozi za hapšenje. Marta 2018. priveden je u Nemčkoj , pa pušten je uz kauciju, a nemalki sud je odlučio da ne može biti izručen Španiji zbog pobune.

Posle odluke nemačkog suda Španija je jula 2018. odustala od evropskih naloga za hapšenje Puđdemona i drugih katalonskih zvaničnika u samoizgnanstvu.

On je za poslanika u Evropskom parlamentu izabran 2019. u Španiji, a u martu 2021. Evropski parlament je izglasao ukidanje njegovog poslaničkog imuniteta.

Septembra 2021. objavljeno je da je policija uhapsila Pućdemona na Sardiniji, u Italiji, ali je pušten na slobodu. Evropski sud pravde vratio mu je poslanički imunitet u maju 2022. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika