Web Analytics
Učesnici ankete CGTN smatraju da SAD sprovode hegemoniju u sportu - BetaRS

Učesnici ankete CGTN smatraju da SAD sprovode hegemoniju u sportu

Olimpijada | 08.08.2024 | access_time 11:25
Učesnici ankete CGTN smatraju da SAD sprovode hegemoniju u sportu
SAD sprovode hegemoniju u oblasti sporta i sprovode dvostruke standarde u regulaciji dopinga, ocenili su učesnici onlajn ankete koju je sprovela Kineska globalna televizijska mreža (CGTN).

Prema onlajn anketi CGTN 95,01 odsto ispitanika najoštrije osuđuje SAD zbog suzbijanja protivnika u ime sporta, i kritikuje to kao "američku hegemoniju koja gazi Olimpijske igre", prenosi Kineska mediska grupa (CMG).

Takmičarski sport nikada nije samo takmičenje, već i poštovanje pravila i protivnika. Tokom Igara, sportisti iz nekih zemalja su koristili društvene medije da stigmatizuju druge sportiste "izmišljenim optužbama" i pokazali nedostatak učtivosti u javnom prostoru. S tim u vezi, 94,95 odsto globalnih ispitanika smatra da su ovi sportisti neuljudni i da ne ispunjavaju olimpijski duh razumevanja i prijateljstva, a 93,08 odsto ispitanika kaže da sportska arena nije samo nadmetanje pobednika i poraženih, već i pozornica za prijateljstvo i međusobno poštovanje.

Ono što Antidoping organizacija SAD i Njujork tajms podržavaju nije pravičnost takmičenja, već "američka hegemonija". SAD su ignorisale rezultate istrage Svetske antidoping organizacije i rasplamsale takozvane slučajeve dopinga u koje su umešani plivački timovi drugih zemalja. S tim u vezi, 96,84 odsto ispitanika smatra da SAD ne poštuju Svetsku antidoping organizaciju i da osporavaju pravičnost i autoritet. Takođe, 96,11 odsto ispitanika poziva sve zemlje da se pridržavaju olimpijskog duha, zajednički čuvaju autoritet i nepristrasnost međunarodnih sportskih organizacija i stvaraju atmosferu fer takmičenja u sportu, prenosi CMG.

Američka atletičarka Elijen Najton bila je pozitivna na doping u martu ove godine, a antidoping agencija SAD ne samo da je nije suspendovala, već joj je dozvolila da se takmiči u Parizu, a do 90 odsto američkih sportista nije se pridržavalo kodeksa Svetske antidoping agencije, navodi se u tekstu.

U istraživanju, 96,25 odsto ispitanika oštro kritikuje SAD zbog njihovih "dvostrukih standarda" u regulaciji dopinga. Pored toga, SAD su zapretile Svetskoj antidoping organizaciji da će joj dati takozvani "status predstavnika koji odgovara njenom ekonomskom doprinosu" zaustavljanjem finansijske pomoći. U anketi 95,01 odsto ispitanika kritikuje da je to izraz "američke hegemonije i prinude" u oblasti sporta, dodaje se.

U isto vreme 93,45 odsto ispitanika kaže da se doping sve više politizuje i instrumentalizuje od strane Sjedinjenih Država i postaje produžetak njihove hegemonije u oblasti međunarodne politike i diplomatije.

Anketa je objavljena na platformama CGTN na engleskom, španskom, francuskom, arapskom i ruskom jeziku, a 15.244 korisnika interneta je glasalo i izrazilo svoje mišljenje u roku od 24 sata.

Teme