Web Analytics
Vučić i Li Ming sa srpskim studentima koji putuju u Kinu - BetaRS

Vučić i Li Ming sa srpskim studentima koji putuju u Kinu

Politika | 08.08.2024 | access_time 12:00
Vučić i Li Ming sa srpskim studentima koji putuju u Kinu
Foto: Beta/Milan Ilić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas grupu od sto studenata i srednjoškolaca koji putuju u Kinu u okviru programa Međunarodne kulturne razmene mladih Kine i Srbije poželevši im da sa znanjima koja tamo steknu učestvuju u stvaranju većeg boljitka u Srbiji.

Vučić je na prijemu govorio o političko-ekonomskim odnosima Srbije i Kine, istakavši da je ta zemlja prijatelj Srbije koja nikad neće zaboraviti koliko joj je Kina pomagala, dok je kineski ambasador Li Ming istakao doprinos Vučića "čeličnom prijateljstvu" dve zemlje.

Vučić je naveo da je za prvih pola godine ekonomska razmena Srbije i Kine veća za 23,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da će dostići 7,2 milijarde evra. Dodao je da će biti još bolje jer je tek počelo realizovanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Kina se približava prvom mestu u trgovini sa Srbijom, na kojem je Nemačka", rekao je Vučić.

Ambasador Ming je podsetio da je dogovor o studijskom putovanju za srpske studente i srednjoškolce postignut prilikom nedavne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji i dodao da će tom razmenom biti obuhvaćeno ukupno 300 mladih.

On je mladima, koji kreću na studijski put, rekao da će u Kini upoznati tradiciju dugu 5.000 godina, ali i videti modernu zemlju i njen ekonomski napredak. "Verujem da će baklja našeg čeličnog prijateljsta nastaviti da se prenosi sa generacije na generaciju", istakao je Ming.

U ime mladih koji idu u Kinu, studentkinja univerziteta u Novom Sadu Anđela Mitrić zahvalila je kineskoj kompaniji Mint što je pomogla da se ostvari ovo putovanje.

(beta/cmg)

Teme