Web Analytics
Kina sprovodi eksperimente daljinskog senzora u basenu reke Luanhe - BetaRS

Kina sprovodi eksperimente daljinskog senzora u basenu reke Luanhe

Životna sredina | 08.08.2024 | access_time 13:30
Kina sprovodi eksperimente daljinskog senzora u basenu reke Luanhe
Liu Mancang/Xinhua
Kineski istraživački timovi sproveli su višeskalne zajedničke eksperimente daljinskog senzora u basenu reke Luanhe na severu Kine kako bi postigli trodimenzionalnu kvantitativnu inverziju ključnih ekoloških parametara poput zemljišta i vegetacije, saopštio je Nacionalni centar za svemirske nauke (NSSC) pri Kineskoj akademiji nauka.

Lei Jang, vođa zajedničkih eksperimenata i istraživač u NSSC, objasnio je da su zemljište i vegetacija ključni sastojci kopnenih ekosistema i da se fizičke i hemijske osobine zemljišta značajno razlikuju sa dubinama, dok je trodimenzionalna struktura vegetacije posebno složena.

"Trodimenzionalne distribucione karakteristike zemljišta i vegetacije su ključne za ekološke procese kao što su ciklusi vode i ugljenika," dodao je Lei, prenosi Sinhua.

Ši Điančeng, istraživač u NSSC, rekao je da je cilj zajedničkih eksperimenata da se prevaziđu ograničenja tradicionalnog daljinskog senzora, koji obično funkcioniše u dve dimenzije.

Ši je dodao da će eksperimenti ponuditi nove metode i podršku podacima za posmatranje i razumevanje procesa ciklusa materijala i energije u složenim ekosistemima.

"Ovi zajednički eksperimenti će pružiti esencijalne istraživačke podatke za trodimenzionalno modeliranje daljinskog senzora slojevitog zemljišta i složene vegetacije, preciznu inverziju fizičkih i hemijskih svojstava zemljišta, kao i koordinisanu inverziju temperature i vlažnosti zemljišta", rekao je Lei.

Lei je takođe napomenuo da će to pružiti praktične primere za razvoj naprednih trodimenzionalnih ekoloških senzorskih satelitskih proizvoda za nadzor.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina