Web Analytics
Strategija razvoja elektronskih komunikacija u Srbiji, zaštita Rajca i druge odluke Vlade - BetaRS

Strategija razvoja elektronskih komunikacija u Srbiji, zaštita Rajca i druge odluke Vlade

Politika | 08.08.2024 | access_time 13:45
Strategija razvoja elektronskih komunikacija u Srbiji, zaštita Rajca i druge odluke Vlade
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Vlada Srbije usvojila je danas Srategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine.

Time se određuju prioriteti u planiranju izgradnje, postavljanja i pružanja javnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga od interesa za državu i usklađuju aktivnosti svih nosilaca pojedinih mera.

Akcenat je na unapređenju elektronskih komunikacionih mreža i povezanosti. To obuhvata uključenost i mogućnost pristupa i korišćenja sadržaja i usluga digitalnog društva putem širokopojasne mreže i podržava primenu novih naprednih tehnologija, navodi se u saopštenju Vlade.

Sastavni deo dokumenta je Akcioni plan za sprovođenje Strategije kojim su definisane konkretne mere i aktivnosti kako bi se realizovali postavljeni ciljevi.

Te aktivnosti, kako jeobjašnjeno, treba da doprinesu unapređenju digitalnih znanja i veština građana, podizanju kapaciteta zaposlenih u javnom i privatnom sektoru za korišćenje novih tehnologija i unapređenje digitalne infrastrukture u obrazovnim ustanovama, digitalizaciji usluga i poslovanja u javnom i privatnom sektoru i unapređenju informacione bezbednosti građana, javne uprave i privrede.Na sednici je doneta i Uredba o utvrđivanju Programa razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim i nerazvijenim područjima Srbije 2024-2026. godine, čiji je cilj da se podsticajima države omogući povezivanje na internet približno 880 škola i drugih javnih ustanova, mesnih zajednica i drugih objekata republičkih i organa lokalne samouprave i približno 152.000 domaćinstava.

"Na ovaj način se građanima u ruralnim predelima omogućava pristup savremenim elektronskim servisima, a privredi, naročito mikro i malim preduzećima, da dostignu isti kvalitet usluga kao preduzeća u razvijenijim delovima. Poseban značaj se ogleda u tome što će se smanjiti digitalni jaz koji postoji između ruralnih i urbanih područja", navela je Vlada.

Vlada je donela i Uredbu o proglašenju predela izuzetnih odlika planinskog predela "Rajac" kod Valjeva, kojom se obezbeđuje očuvanje izuzetnih predeonih karakteristika, položaja u regionu sa ambijentalnim i ekološkim značajem, simbola regiona u odnosu na istorijski značaj i prirodne i kulturne vrednosti, kao i autentičnosti prirodnih karakteristika sadržanih u reljefu, geologiji i hidrogeologiji.

Ovom uredbom definisano je očuvanje prirode i prirodnih vrednosti, staništa potencijalnog područja NATURA 2000, kao i netaknute očuvane prirode i vazdušne banje.

Usvojen je i Zaključak o saglasnosti za poriređivanje  manifestacije "Sportski susret mladih iz dijaspore" u novembru ove godine u Vrnjačkoj Banji.

Manifestacija će okupiti oko 120 dece srpske nacionalnosti iz Austrije, Italije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Republike Srpske, Severne Makedonije, Crne Gore. Smatra se da će manifestacija biti važna za jačanje veza matične države i sunarodnika u rasejanju i doprineti očuvanju kulturnog, nacionalnor i verskog identiteta, piše u saopštenju Vlade.

Teme