Web Analytics
Suzavac na demonstrante u Keniji koji zahtevaju ostavku šefa države - BetaRS

Suzavac na demonstrante u Keniji koji zahtevaju ostavku šefa države

Svet | Izvor: Beta-AP | 08.08.2024 | access_time 13:45
Suzavac na demonstrante u Keniji koji zahtevaju ostavku šefa države
Policija je u Najrobiju danas bacila suzavac na demonstrante koji zahtevaju ostavku predsednika Kenije Viljema Ruta.

Proteste u glavnom gradu Najrobiju, pokrenute krajem juna zbog skupoće i nestašica, organizovali su aktivisti nezadvoljni politikom presednika Ruta koji je tek ove nedelje smenio vladu, ali tek posle velikih protesta. Tokom demonstracija koje traju više od mesec dana je poginulo više od 50 ljudi, saopštila je Nacionalna komisija za ljudska prava Kenije.

Preduzeća u gradu su zatvorena, a javni prevoz delimično ne radi. Policija je postavila blokade na putevima ka Najrobiju da bi sprečila dolazakj demonstranata. Pristup rezidenciji predsednika, gde su novi ministri položili zakletvu, takođe je blokiran.

Ruto je u sredu osudio proteste i pozvao Kenijce da se ne priključuju, rekavši da oni koji žele promene, mogu da glasaju na izborima 2027. godine.

Protesti u Keniji su počeli 18. juna zahtevom poslanicima da glasaju protiv spornog zakona o finansijama uz povećanje poreza i to usred visokih troškova života, a demonstranti su 25. juna upali u parlament jer ih poslanici nisu poslušali.

Predsednik je tek posle niza protesta odbio da potpiše zakon i vratio ga Parlamentu rekavši da je "čuo glas Kenijaca koji ne žele zakon", ali je upozorio da će biti posledica po privredu i finansije.

Protesti su nastavljeni pozivima da predsednik podnese ostavku zbog loše vladavine, korupcije, nekompetentnosti u njegovom kabinetu i nedostatka odgovornosti. Ruto je razrešio sve ministre osim jednog, ali su protesti ipak nastavljeni.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika