Web Analytics
Vučić o subotnjem protestu u Beogradu: 'Vlast u Srbiji neće biti rušena na ulicama' - BetaRS

Vučić o subotnjem protestu u Beogradu: 'Vlast u Srbiji neće biti rušena na ulicama'

Politika | 08.08.2024 | access_time 22:05
Vučić o subotnjem protestu u Beogradu: 'Vlast u Srbiji neće biti rušena na ulicama'
prt.scr facebook
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je "osnovni cilj" predstojećeg protesta u Beogradu zbog najave rudarenja litijuma - rušenje vlasti.

U obraćanju javnosti sa svog Fejsbuk naloga, Vučić je naveo da "vlast u Srbiji neće biti rušena na ulicama" već da će biti birana na izborima. 

"Želim da poručim svima koji su mi slali poruke podrške posle pretnji da će me proterati preko Drine, meni je Srbija sve. Živim za Srbiju, borio sam se za svaku pobedu u politici, ekonomiji, sportu, kulturi. Ne pada mi na pamet da bežim, Srbija je mesto gde sam se rodio i gde ću da umrem. Nikad je neću napustiti. Nema predaje", rekao je Vučić.

On je kazao da je u prethodnih 12 godina, sa različitih pozicija u vlasti, bio neko ko je "u dobroj meri uticao na događaje i politiku" zemlje, ali da nikad nije tražio opravdanja već se "trudio da pronađe rešenja". 


"Za tih 12 godina, ma koliko se stvari promenile, od rekordne nezaposlenosti do rekordne zaposlenosti, od visoko zadužene do zemlje koja je dvostruko manje zadužena od proseka EU, zemlje koja je samostalna i nezavisna, bio sam kriv za Kosovo, za spomenik Stefanu Nemanji, za Jovanjicu, za užasna masovna ubistva, za davanja novca Crvenoj zvezdi i Partizanu", rekao je Vučić.

Ponovio je da mu je Srbija "sve dala".

"Ja sam državni čovek već 30 godina, država me izdržava, a moj posao je da za nju dam sve što mogu", napisao je Vučić. 

Dodao je da je subotnji protest najavljen zbog navodne brige o zaštiti životne sredine, iako po njegovim rečima, malo ko zna kako bi rudnik litijuma izgledao i mada "kopanja nema još najmanje dve godine". 

Ekološke organizacije su za subotu najavile protest u Beogradu jer nije ispunjen zahtev sa protesta u Loznici održanog krajem juna, kada je vlasti dat rok od 40 dana da usvoji zakon kojim se sprečava iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto u dolini Jadra. Taj rok ističe u subotu.

Teme