Web Analytics
Kovačević: Privrednike i industrijalce Vlada nije ubedila da eksploataciju litijuma treba realizovati - BetaRS

Kovačević: Privrednike i industrijalce Vlada nije ubedila da eksploataciju litijuma treba realizovati

Politika | 09.08.2024 | access_time 10:20
Kovačević: Privrednike i industrijalce Vlada nije ubedila da eksploataciju litijuma treba realizovati
Foto: Nova D2SP
Predsednik Nove - Da se struka pita Vladimir Kovačević ocenio je danas da privrednike i industrijalce Vlada Srbije nije do sada ubedila da projekat eksploatacije litijuma treba da realizuje, niti da je bilo kakvim studijama garantovala zaštitu životne sredine tokom eksploatacije.

"Razumeli smo da je stavljen moratorijum na iskopavanje litijuma, a zapravo se iščekivala pobeda na izborima i da se u devedeset najjačih dana Vlade nakon izbora projekat u javnosti izgura i realizuje", naveo je Kovačević u pisanoj izjavi.

Kovačević je dodao i da ne veruje u navode predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da "ni gram sirovog litijuma neće biti izvezen, već da će se koristiti viši stepen tehnologije i prerada u gotovim proizvodima da bi bogatstvo ostajalo u Srbiji".

"Na osnovu javnih iskaza Vlade Srbije da bi kopanje litijuma trebalo da započne za dve godine, ukoliko su imalo tačne reči Ane Brnabić, već je trebalo započeti sa izgradnjom prerađivačkih kapaciteta litijuma u viši stepen gotovog proizvoda. Za njih je takođe potrebno minimum dve godine. Kako takvu izgradnju do sada nismo započeli, i te njene reči možemo smatrati ništa drugo do lažima" ocenio je Kovačević.

Rekao je da je zbog svega iznetog "Nova - Da se struka pita" uz narod i na strani svih onih koji protestuju zbog litijuma.

Teme