Web Analytics
CGTN anketa: Ozbiljna zabrinutost zbog navodnih zataškavanja USADA-e - BetaRS

CGTN anketa: Ozbiljna zabrinutost zbog navodnih zataškavanja USADA-e

Ostalo | Izvor: Beta | 10.08.2024 | access_time 10:35
CGTN anketa: Ozbiljna zabrinutost zbog navodnih zataškavanja USADA-e
Doping skandal oko američke atletske zvezde Eriona Najtona (Erriyon Knighton) brzo se razvija u krizu kredibiliteta američke antidoping agencije (USADA), i izražavaju se sumnje u zataškavanje, dvostruke standarde i zloupotrebu moći, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Prema onlajn anketi koju je objavila Kineska televizija CGTN, 95,57 odsto globalnih ispitanika veruje da bi USADA možda prikrivala američke sportiste umešane u doping.

U martu ove godine, Erion Najton je bio pozitivan na testu na zabranjenu supstancu Svetske antidoping agencije (VADA), ali je USADA izbegla njegovu suspenziju pripisavši je kontaminaciji mesa.

VADA je objavila saopštenje u kojem se navodi da je dozvoljavajući sportistima koji su bili pozitivni na doping testu da se takmiče, USADA prekršila pravila osmišljena da zaštite integritet takmičenja.

VADA nikada nije odobrila praksu USADA da dozvoljava dopingovanim sportistima da se takmiče tokom godina.

U anketi, 90,15 odsto globalnih ispitanika smatra da je dozvoljavanje Najtonovog učešća na Olimpijskim igrama u Parizu od strane Sjedinjenih Država ozbiljno narušilo pravičnost i razumnost takmičenja.

U anketi 96,54 odsto kritikuje taj potez kao klasičan primer "američkih dvostrukih standarda". Pored toga, 95,63 odsto ispitanika ozbiljno sumnja da su američki sportisti umešani u široko rasprostranjeno lažno prijavljivanje.

Vredi napomenuti da značajnih 96,23 odsto ispitanika smatra da bi učestalost doping testova za američke sportiste trebalo povećati tokom Olimpijskih igara u Parizu kako bi se povratilo međunarodno poverenje u fer plej.

Fenomen "medicinskih izuzeća" i "legalizovane konzumacije zabranjenih supstanci" sve više preovlađuje u SAD.

Kao rezultat toga, međunarodno javno mnjenje postaje sve nepoverljivije prema USADA-u.

U istraživanju, 91,61 odsto ispitanika snažno sumnja da postoji sistematska zloupotreba dopinga u američkom sportu. Pored toga 95,63 odsto ispitanika poziva VADA-u da poveća nadzor nad relevantnim američkim vlastima, dok  95,83 odsto ispitanika smatra da ponašanje USADA ozbiljno podriva pravičnost i integritet olimpijskog duha.

Kao što je predsednik Svetske antidoping agencije Vitold Banka primetio, agencije za sprovođenje zakona širom sveta kritikovale su SAD kao glavno tržište za prodaju i distribuciju lekova koji poboljšavaju učinak.

S obzirom na duboko ukorenjena pitanja u američkom sportu, 93,85 odsto ispitanika je zabrinuto da li će doping kontrole na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. biti fer i transparentne.

Ova anketa je objavljena na CGTN platformama na engleskom, španskom, francuskom, arapskom i ruskom jeziku, a obavljena je sa 14.580 korisnika interneta koji su učestvovali i delili svoje stavove u roku od 16 sati.

Teme