Web Analytics
ZLF: Osuđujemo zastrašivanje koje BIA sprovodi prema organizatorima protesta - BetaRS

ZLF: Osuđujemo zastrašivanje koje BIA sprovodi prema organizatorima protesta

Politika | 10.08.2024 | access_time 14:50
ZLF: Osuđujemo zastrašivanje koje BIA sprovodi prema organizatorima protesta
Foto: Beta/Saša Đorđević

Opoziciona stranka Zeleno-levi front (ZLF) je saopštila da osuđuje pritiske i zastrašivanje organizatora protesta protiv iskopavanja litijuma - Zlatka Kokanovića i Nebojšu Petkovića koji su danas pozvani na informativni razgovor u Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) u Beogradu gde bi večeras u 19:00 sati trebalo da bude protestni skup protivnika litijuma iz čitave Srbije.

"Ovo je samo jedan u nizu poteza vlasti koji služi da se organizatori zastraše, a građanima prenese pretnja hapšenjem i korišćenjem sile od strane policije. Pozivamo građane da se u što većem broju odazovu na poziv na protest", poručio je ZLF koji kaže da će svi njegovi lokalni odbori organizovano podržati protest u organizaciji ekoloških organizacija.

ZLF smatra da "naprednjački režim (SNS) više i ne krije da se u potpunosti stavio u službu kompanije Rio Tinto" u Srbiji.

"Cela vlada radi kao njihova PR služba, na čelu sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem i (predsednicom Skupštine Anom) Brnabić. Vučević se obračunava sa studentima, ministarka (rudarstva i energetike Dubravka Handanović) Đedović ide čak dotle da odgovara iz kol-centra na pozive građana o projektu, a policija i BIA zastrašuju organizatore protesta i građanima poručuju da će da ih hapse", naveo je ZLF.

Ta stranka smatra da "niko od ljudi na vlasti ne brine o interesima građana i o opravdanim brigama da će životna sredina biti devastirana" rudarenjem litijuma u dolini Jadra, na krajnjem zapadu Srbije.

Teme