Web Analytics
Rumunska gimnastičarka Barbosu vraćena na treće mesto, o medalji odlučuje MOK - BetaRS

Rumunska gimnastičarka Barbosu vraćena na treće mesto, o medalji odlučuje MOK

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 10.08.2024 | access_time 23:00
Rumunska gimnastičarka Barbosu vraćena na treće mesto, o medalji odlučuje MOK
Međunarodna gimnastička federacija (FIG) vratila je Rumunku Anu Barbosu na treće mesto u poretku takmičenja na parteru na Olimpijskim igrama u Parizu, ali nije poznato da li će posle te odluke bronzu morati da vrati Amerikanka Džordan Čajls.

Barbosu je u ponedeljak slavila bronzanu medalju na parteru, kada su treneri selekcije SAD uložili žalbu na rezultat izvedbe Džordan Čajls. Sudije su preinačile odluku i popravile rezultat Amerikanke za 0,1, što joj je bilo dovoljno da sa petog skoči na treće mesto umesto Barbosu.

FIG je navela u saopštenju da je, iako je vratila prvobitni poredak prema kome je Barbosu treća, njena sunarodnica Sabrina Maneka-Vojnea četvrta, a Čajls peta, odluka o medaljama na Međunarodnom olimpijskom komitetu.

FIG je donela odluku nedugo pošto je Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani poništio žalbu trenera selekcije SAD Sesil Lendi, posle koje je Čajls skočila na treće mesto.

CAS je presudio da je Lendi uložila žalbu da se na rezultat Čajls doda 0,1 bod, van okvira od jednog minuta, prema pravilima koja je propisala FIG. Kako se navodi, žalba je stigla posle minut i četiri sekunde, nakon što je rezultat objavljen.

Olimpijski komitet Rumunije tražio je da se dodele tri bronzane medalje, dok je premijer Marsel Čolaku rekao da je "pravda zadovoljena" i da je "istina pobedila".

Teme