Web Analytics
U Parizu večeras ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara - BetaRS

U Parizu večeras ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara

Olimpijada | Izvor: Beta | 11.08.2024 | access_time 08:30
U Parizu večeras ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara
U Parizu će večeras biti održana ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara (OI) sa primopredajom organizacije narednih Igara novom domaćinu Los Anđelesu i spektaklom na Stadionu Francuske (Stade de France) na kojem će najverovatnije biti i poznati američki glumac Tom Kruz (Cruise), preneli su francuski mediji.

Dve nedelje posle entuzijazma na ceremoniji otvaranja OI na Seni, sa smelim scenama koje su bile predmet kritika konzervativnih političara u svetu i ekstremne desnice u samoj Francuskoj, večeras su velika očekivanja za svečanost na Stadionu Francuske, koji je bio domaćin atletskih takmičenja.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja i sada zatvaranja OI Toma Žoli (Thomas Jolly) izjavio je da želi da napravi "proslavu podeljenom čovečanstvu koja je svaki dan od početka Igara isto vibriralo".

Ceremonija, koja počinje oko 19.30 i završava se u 23.30, biće kraća od svečanosti otvaranja, sa "povratkom" sportista na stadion i spektaklom od 40 minuta u režiji Žolija uz zvuke muzike grupa "Er" (Air) i "Feniks" (Phoenix).

Potom će uslediti govori i primopredaja organizacije OI Los Anđelesu, gradu domaćinu narednih Letnjih igara 2028. godine.

Važan trenutak ceremonije će biti gašenje Olimpijske baklje čiji je gorionik neobičnog oblika i električni bio pristupačan građanima i turistima u raskošnom parku Tiljeri kod muzej Luvr.

Biće izveden operski komad "Zapisi" (Records). Reč "records" je namerno izabrana jer na engleskom znači i "arhiv". Taj komad će biti mešavina prošlosti i futurističke vizije.

Prema američkim medijima, kad bude bila primopredaja Los Anđelesu, Kruz će se pojaviti u stilu filma "Nemoguća misija" sa nekom akrobacijom.

Mediji u SAD su pomenuli da će se pojaviti reper Snup Dog (Snoop Dogg), koji je nosio Olimpijsku baklju i viđen je tokom celih Igara na određenim takmičenjima, često obučen kao i sportisti te discipline.

Pominje se bend "Red hot čili pepers" (Red Hot Chili Peppers) i pevačica Bili Ajliš (Billie Eilish).

Premijer Srbije Miloš Vučević će prisustvovati ceremoniji zatvaranja OI, a prethodno će tokom dana prisustvovati zatvaranju "Srpske kuće" postavljene u okviru OI. Najavljeno je prisustvo i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića.

Teme