Web Analytics
Učesnici protesta zbog iskopavanja litijuma okupljaju se u Pionirskom parku - BetaRS

Učesnici protesta zbog iskopavanja litijuma okupljaju se u Pionirskom parku

Politika | 11.08.2024 | access_time 09:30
Učesnici protesta zbog iskopavanja litijuma okupljaju se u Pionirskom parku
Foto: Beta/ Milan Ilić


  Par desetina učesnika protesta zbog najavljenog iskopavanja litijuma okupilo se nešto posle sedam časova u Pionirskom parku u centru Beograda.

Okupljeni u parku ispred Predsedništva Srbije nose zastave Srbije i transparente sa natpisima "Ne damo Jadar", "Znamo da ne damo", "Ne lomite mi bagrenje".

Jedan od učesnika protesta rekao je reporterki agenciji Beta da još uvek nisu odlučili kakve će akcije organizovati tokom dana.

On je dodao da je tokom jutrošnje intervencije policije na železničkoj stanici Prokop, privedeno troje demonstranata.

Oko Skupštine Beograda trenutno je raspoređeno nekoliko policijskih vozila kao i pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Sa prostora oko Terazijske česme, odakle su se obraćali govornici na jučerašnjem protestu, uklonjeni su provizorni šatori koje je uoči protesta postavilo udruženje Dostojni Srbije.



Policija izbacila učesnike protesta sa železničke stanice Prokop, oni se uputili ka Pionirskom parku

Pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracije izbacili su oko 5.30 časova učesnike protesta zbog najavljenog iskopavanja litijuma sa železničke stanice Prokop u Beogradu.

Kako je agenciji Beta rekao jedan od učesnika protesta, policajci su tokom intervencije koristili štitove kako bi građane izgurali iz tog objekta.

Ispred železničke stanice trenutno je par desetina policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Tokom noći je grupa od više desetina učesnika protesta blokirala železničku stanicu Prokop a posle policijske intervencije uputili su se ka Pionirskom parku.

Osim stanice Prokop, učesnici protesta su tokom noći blokirali i železničku stanicu Novi Beograd.

Kako je juče najavio aktivista i jedan od organizatora protesta Zlatko Kokanović, blokade će trajati dok država ne usvoji zahtev za donošenje zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja blokada i litijuma.

Prema njegovim rečima, blokade će od nedelje biti organizovane na još tri do pet tačaka u gradovima širom Srbije.

Teme