Web Analytics
Video igre oživljavaju glamur kineske tradicionalne kulture - BetaRS

Video igre oživljavaju glamur kineske tradicionalne kulture

Tehnologija | 12.08.2024 | access_time 11:10
Video igre oživljavaju glamur kineske tradicionalne kulture
Xinhua/Fang Zhe
Nakon rane jutarnje vožnje vozom, Điang Han, obučena u tradicionalnu kinesku nošnju, pridružila se dugom redu na 21. kineskoj izložbi i konferenciji digitalne zabave - ČajnaDžoj 2024 u Šangaju, nestrpljiva da izradi svoju vlastitu starinsku  lakiranu lepezu na štandu igre "Vuhua Misin".

Mlada ljubiteljka video igara, koja dolazi iz obližnjeg grada Nanđinga, nije propustila nijedan ČajnaDžoj od 2018. godine.

"Kao događaj koji postavlja trendove u svetu animacije i igara, ČajnaDžoj sada prikazuje sve veći broj inovativnih prikaza tradicionalne kulture. Jednostavno sam morala da dođem i vidim to lično," rekla je Điang, prenosi Sinhua.

Štand "Vuhua Misin," koji je privukao Điang na ovogodišnji ČajnaDžoj, predstavlja igru u kojoj igrači sakupljaju dragulje kineske kulturne baštine, uključujući tradicionalno slikarstvo, kaligrafiju, poeziju, porcelan i vez. "Igra je poput mobilnog muzeja, nudeći i zabavu i priliku za učenje o istoriji," rekla je Điang.

Igru je razvila platforma za strimovanje videa Bilibili, a od njenog lansiranja u aprilu već je privukla preko pet miliona prijava.

"Vuhua Misin" nije bio jedini proizvod zabave koji je na ovogodišnjem ČajnaDžoju prikazivao čari tradicionalne kineske kulture. U zoni demonstracija za Nagrade za inovacije u igrama Kine 2024, "Užurban svet," igra u otvorenom svetu sa ulogama, privukla je pažnju mnogih posetilaca, uključujući studenta prezimena Ji sa Univerziteta Donghua u Šangaju.

Igra "Užurban svet" nudi skoro 2.000 vrsta arhitektonskih elemenata, omogućavajući igračima da rekreiraju širok spektar drevnih kineskih građevina. Takođe, pruža skoro 1.000 opcija za dekoraciju tih struktura, uključujući starinski nameštaj, lampe, vaze, slike i kaligrafiju.

"Mogu da vidim kako se industrija video igara prepliće s tradicionalnom kulturom, spajajući virtuelna i stvarna iskustva i stvarajući nove kulturne simbole. Ovo saznanje me je veoma inspirisalo za moj završni rad na sličnu temu," rekao je Ji.

Procvat domaćih igara inspirisanih tradicionalnom kulturom dešava se u kontekstu sve veće kineske industrije video igara i rastuće svesti ljudi o potrebi da se očuva bogato kulturno nasleđe zemlje.

Prema jednom industrijskom izveštaju, u prvoj polovini 2024. godine, prihod od prodaje na domaćem tržištu igara dostigao je 147,3 milijarde juana (oko 20 milijardi američkih dolara), što je porast od 2,08 procenata u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj korisnika u Kini dostigao rekordnih 674 miliona.

Oslanjajući se na ovaj zamah, domaći programeri igara podstiču rastuće globalno interesovanje za kinesku kulturu, uključujući tradicionalne teme kao što je Vusia - ili viteštvo u borilačkim veštinama - u svoja ostvarenja.

Jedan značajan primer je "Naraka: blejdpoint" (Naraka Bladepoint)  akciona igra koju je razvila kompanija 24 Entertainment, podružnica kineskog giganta za video igre NetIz (NetEase).

Zasnovana na sagi o viteškim ratnicima, igra prikazuje drevno oružje, scene i uloge likova sa tradicionalnim dizajnom odeće. Igrači mogu da menjaju izgled u igri prema starim narodnim pričama kao što je "Legenda o belim zmijama" ili tradicionalnim nošnjama etničke grupe Še, koristeći napredne tehnologije poput 3D skeniranja.

Prema rečima njenog razvojnog tima, "Naraka: Blejdpoint" je privukla preko 40 miliona igrača iz više od 160 zemalja i regiona širom sveta, uključujući Sjedinjene Države, Vijetnam i Japan.

"Crni mit: Vukong"(Black Myth: Wukong) čije je izdavanje zakazano za 20. avgust, je još jedna kineska igra koja je izazvala veliko interesovanje među gejmerskim zajednicama širom sveta zahvaljujući seriji trejlera i testnim verzijama.

Inspirisana knjigom "Putovanje na zapad," jednim od kineskih klasičnih dela, ova akciona igra iz trećeg lica prikazuje Sun Vukonga, poznatog kao Kralj Majmuna, kao glavnog lika i sadrži razne tradicionalne arhitektonske, kostimografske i kulturne elemente.

Tri dana nakon početka pretprodaje u junu, "Crni mit: Vukong" je premašila prihod od 100 miliona juana, što je čini jednom od najpopularnijih igara na platformama poput Stima (Steam) i ViGejma (WeGame).

Posmatrači veruju da će kombinovanjem tradicionalne istočne estetike sa modernom tehnologijom video igara, "Crni mit:Vukong" pružiti igračima širom sveta jedinstvenu priliku da istraže i cene bogatu istoriju i kulturno nasleđe Kine.

Teme